Tijdens een buitengewone arbeidsassembly zijn de verschillende vakbonden van C-47 donderdag 14 maart bij elkaar gekomen. Daar hebben de verschillende vakbonden duidelijk aangegeven het niet eens te zijn met de aanpak van de afbouw van de stroomsubsidies.
C-47 voorzitter Robby Berenstein zegt aan de media dat de vakbond zich niet kan terugvinden in de verhoogde stroomtarieven die per 6 maart in zijn gegaan. Berenstein geeft duidelijk aan dat zij als vakbonden hoe dan ook druk op de regering zullen moeten leggen, om de vernieuwde tarieven terug te draaien. Hij geeft aan dat de vakbonden maandag weer bij elkaar zullen komen en officieel een reactie zullen geven over de nieuwe elektriciteitstarieven. “Daarvoor zal de informatie eerst goed worden overgebracht”, merkt Berenstein op. De leden zullen in het weekend een brochure ontvangen waar de gevolgen van de forse aanpassing zullen worden uitgelegd.
Tijdens de assemblee van de arbeid hebben deskundingen van de EBS tarievecommissie, Robert Ameerali en Edmund Neus, een presentatie gehouden hoe de tarieven anders berekend kunnen worden. Er moeten naar inzichten van Neus en Ameerali eerst enkele zaken intern binnen EBS en SPCS aangepakt worden om tot een goed stroomtarief te komen. Deze presentatie hadden zij ook vorig jaar gehouden voor de media, waar deze zaken ook zijn besproken. Toen al werd er gesproken over lagere tarieven voor stroom. Dat hebben Neus en Ameerali weer eens beaamd tijdens de laatst gehouden assemblee van de arbeid.
Ook de Associatie van Fabrikanten in Suriname (ASFA) is het niet eens met het uitfaseren van stroomsubsidie. De ASFA heeft in een brief naar president, Chandrikapersad Santokhi duidelijk aangegeven wat de impact hiervan zal zijn op de productiesector. Voor het berijfsleven is er geen subsidie berekend en zullen zij dus een verhoging van rond de 250 procent moeten neertellen. Ook verwees de ASFA naar het ‘uitvoerig rapport van de EBS-tarieven commissie’ van 10 april 2023. In het rapport wordt volgens de ASFA duidelijk geconcludeerd dat de huishouding van de EBS en SPCS eerst op orde moeten worden gebracht alvorens een rechtvaardig tarief kan worden vastgesteld. “De ASFA ondersteunt deze conclusie en gelooft in het gezegde: ‘garbage in garbage out’ is. Het is essentieel om eerst de basis op orde te hebben voordat er tariefaanpassingen kunnen worden vastgesteld.”
Al enige tijd is er discussie met de vakbonden en de regering over welk tarief het best gehanteerd kan worden. Het is ook enkele malen aangehouden door de regering. Echter hakte de regering Santokhi in februari de knoop door. De minister van Financien en Planning, Stanley Raghoebarsing, maakte toen in het parlement bekend dat het IMF een voorstel deed om de stroomtarieven met 20 procent elk kwartaal te verhogen. De bewindsman zegt dat het IMF gevraagd heeft om drastische maatregelen te treffen om EBS gezond te maken. De subsidies moeten teruggebracht worden, anders zal dit blijven drukken op de begroting van de staat. “Maar de regering is niet akkoord gegaan met dit voorstel”, bevestigt de minister toen in DNA.
De regering geeft aan dat zij rond de SRD 4.5 miljard uitgeeft aan stroomsubsidies. Met de nieuwe tarieven moet dit rond de SRD 2.5 miljard worden terug gebracht. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, maakte bij een persconferentie al bekend dat de eerste stroomverhoging rond de 40 procent zal zijn. Om de twee maanden zal een verhoging van 7 procent worden toegevoegd op het oude tarief. Tot december zal de totale verhoging dan rond de 61 procent liggen. Ondanks de verhogingen zegt de regering dat zij huishoudens die tot en met 900 kwh verbruiken met maximaal SRD 400 zullen subsidieren.
De eerste facturen met de vernieuwde tarieven zullen in april betaald worden. Binnen de eerste verhoging zit behalve de verhoging voor stroom ook een aanpassing van de wisselkoers. “Eerder hanteerden we een koers van SRD 30,- dit gaat nu conform de genoteerde koersen van de Centrale Bank van Suriname”, geeft Abiamofo aan. De NH-minister gaf tijdens de persconferentie ook aan dat deskundigen hun kritiek zouden uiten op de uitvoer van uitfaseren van de stroomsubsidie. “Maar dit is de modaliteit die is gekozen door de regering”, aldus Abiamofo.