De gezamenlijke vakbeweging en haar leden hebben vandaag hun protestactie voortgezet. Op zaterdag 11 november vond een uitgebreid overleg plaats tussen een vertegenwoordiging en een regeringsdelegatie onder leiding van Chan Santokhi op het Kabinet van de President.
Ondanks een bespreking van ruim 150 minuten is er niets concreets bereikt. In de avond volgde een overleg op het ministerie van Financiën, waar de regering voorstelde om de btw op nutsvoorzieningen en kookgas voor de komende zes maanden te parkeren en de belastingschijven vanaf 1 januari 2024 te verruimen. President Santokhi en minister van Financiën Stanley Raghoebarsing benadrukten de complexiteit van het terugdraaien van de heffing op brandstof, waarbij de betalingsverplichtingen van de Staat in gevaar zouden kunnen komen.
Tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering op het CLO-terrein is besloten om de actie voort te zetten en te eisen dat de recente btw-verhoging op brandstof wordt teruggedraaid, terwijl er een herziening van de btw-wetgeving wordt overwogen. Met grote tact en diplomatieke taal hebben verschillende vakbondsleiders geprobeerd de gemoederen te bedaren. In de felle zon lieten leden van de bonden via strijdvaardige leuzen weten dat ze niet instemmen met het regeringsvoorstel over de heffing op brandstof. “Alles is marktconform, behalve ons salaris. Wij streven ook naar vooruitgang in onze portemonnee. De regering hanteert vertragingstactieken,” aldus RGD-medewerker Stanley in de menigte, terwijl zweetdruppels van zijn hoofd parelen.
Vanmiddag zullen de vakbondsleiders in dialoog gaan met de Nationale Assemblee. Volgens secretaris Revelino Eijk van de Surinaamse Politiebond, is dit nodig omdat veel van de zaken in hun eerder ingediende motie verband houden met de wetgeving. “Er rust een belangrijke taak op het parlement om te bewijzen dat ze in dienst staan van het volk.” Voorzitter Mielando Atompai van de Politiebond, aanwezig tijdens de vergadering, heeft de menigte aangemoedigd om de strijd niet op te geven. “We hebben te maken met een rancuneuze regering die tot alles in staat is. Als de regering maatregelen neemt tegen mensen die gebruikmaken van hun vakbondsrechten, verankerd in de Grondwet en internationale verdragen, laat Santokhi dan eerst mijn ontslagresolutie tekenen.” Scherp bekritiseerde hij de regering voor hun pogingen om Raoul Helling en Sergio Gentle uit te schakelen. Morgen zal de collectieve vakbeweging een aangepaste motie met de besluiten van de ledenvergadering overhandigen aan zowel het parlement als het Kabinet van de President.