De regering en financiele instanties zijn in een onderhoud tot de conclusie gekomen dat de vraag naar valuta in 2022 ten opzichte van 2021 is toegenomen. Dat meld de Communicatiedienst Suriname in haar berichtgeving.
Volgens de cijfers van de financiele instellingen is de stijging toegenomen, door onder andere de stijging van de brandstofprijzen wereldwijd. Hierdoor hebben de oliemaatschappijen dus meer valuta nodig om buitenlandse crediteuren te kunnen betalen.
In zijn laatste persconferentie heeft de nu ex-minister van Financi, Armand Achaibersing, aangegeven dat vanuit de oliemaatschappijen “at-all-cost” valuta op de markt is gekocht, met het gevolg dat de koers omhooggaat. “Ik heb toen een goed gesprek gevoerd met de oliemaatschappijen en mijn misnoegen duidelijk gemaakt”, zei Achaibersing toen. n en Planning
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) vermoedt ook dat “actoren vanuit de informele sector een negatieve druk uitoefenen op de valutamarkt”. Deze heeft dus ook invloed op de koers die nu weer aan het stijgen is bij de cambio’s. Echter heeft de moederbank een andere mening. CBvS zegt dat het niet helemaal juist is dat koers is gestegen in de afgelopen twee weken. “Als het gaat om de girale bankkoers is deze over de genoemde periode juist met 1.20 SRD gedaald. Het gaat om de cash koers die is toegenomen. Dat wordt gestimuleerd of in stand gehouden door actoren buiten de invloedssfeer van de formele instituten.”
Tijdens de meeting op 30 september hebben zowel de regering als de financiele instanties gesproken over het beheersen van de koers. President Chandrikapersad Santokhi heeft zich samen met verschillende actoren gebogen over oplossingen voor de zorgwekkende koersstijgingen. Er zijn daarbij tal van voorstellen gepresenteerd om de koers te beheersen. Partijen zijn het met elkaar eens dat de retentiemaatregel effectief is. Ook de constructieve samenwerking met de CBvS heeft in de afgelopen twee jaar een positieve impact gehad op de valutamarkt.
Aan deze meeting hebben de Centrale Bank van Suriname, commerciële banken, exporteurs en cambiohouders geparticipeerd, maar ook de ad interim ministers van Financiën en Planning; Silvano Tjong-Ahin en Albert Ramdin en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook de voorzitter van de vaste commissie van Financiën in het parlement, Asis Gajadien, heeft deelgenomen aan deze meeting.
Remy Bhailal heeft vanuit de Vereniging van Cambiohouders aangegeven dat er geen bezwaar is om valuta te verkopen aan de banken, echter is er geen mogelijkheid om hun SRD’s cash te krijgen voor de bedrijfsvoering. Er zijn verder voorstellen gedaan om contante SRD’s uit de samenleving af te romen, hetgeen de vraag naar valuta kan doen afnemen. Naast exportverhogende maatregelen is voorgesteld om importverlagende maatregelen in te voeren of over te gaan tot een voorlopige importstop van niet noodzakelijke goederen.