“Er zijn heel veel verschillen tussen de generatie X en generatie Z als het gaat om mentale weerbaarheid”. Dit geeft Mohini Wouter, commissaris van de Sisterhood of Inspiration Support and acknowledgment, SISA, aan.
In de maand mei wordt wereldwijd stilgestaan bij de mentale gezondheid. In het kader daarvan heeft de organisatie een discussieavond georganiseerd met als thema ‘Weerbaarheid: samenbrengen van Generatie X en Generatie Z’.
Wouter, die zelf behoort tot de Generatie Z, merkt op dat haar generatiegenoten vaker wegrennen als ze iets ervaren als een probleem, zij zoeken volgens haar vaker naar een alternatief. “Terwijl de opvoeders, die zitten in generatie X, juist doorzetten en je stimuleren om door te gaan”. Een ander verschil is dat mijn generatie juist heel openlijk praat over de mentale gezondheid en daar meer tijd aan besteedt”, legt zij uit.
Alvorens de discussie plaatsvond, hadden panelleden eerst de gelegenheid om hun zienswijze te presenteren aan de hand van het thema. Daniel Cumberbatch, oprichter van Social and Mental Health Suriname, en socioloog Denise Sumter waren daar ook deel van. Cumberbatch is zelf geboren in de overgangsfase tussen de beide generaties in 1996. Voor hem heeft dat de nodige voordelen. “We zitten tussen een minder technologische gedeelte en een technologisch gedeelte. We hebben echt die shift meegemaakt”.
Volgens hem is het mooi om te reflecteren en de verschillen tussen de beide generaties vast te stellen. “De ouderen hebben meer moeite om mee te gaan, maar desondanks hebben ze uit hun ervaring de kracht om door te zetten”, merkt Cumberbatch op. “En de jongeren hebben het geluk met sociale media. Alle informatie is daarop te vinden. Er zijn heel veel motiverende factoren, die hen ook helpen om op een andere manier om te gaan met uitdagingen”.
Socioloog, moeder en trainer-coach Denice Sumter vindt dit een heel belangrijke discussie, omdat er 2 generaties bijeen worden gebracht. “Het is goed om beide gezichtspunten te horen en elkaar in het gezicht aan te kijken en te delibereren waar we staan”, verduidelijkt ze. Het is volgens de socioloog heel moeilijk aan te geven hoe het met de weerbaarheid van deze twee groepen staat.
Dat maakt deze discussie volgens haar heel bijzonder. “De oudere generatie die heeft zijn weerbaarheid, zijn informatie, heel veel vanuit de cultuur, vanuit educatie ontwikkeld. Dat maakt dat deze generatie durft om zijn standpunt in te nemen en ook de grenzen aan te geven en te bewaken”, geeft zij haar zienswijze neer.
Net als Cumberbatch is zij van mening dat de jongere generatie het meer kennis heeft door de technologie en de kennis die daarbij komt. “Ik ben van mening dat dat stukje over de directe touch, het fysieke dat dat die weerbaarheidsontwikkeling belemmert. Ik heb geen onderzoek hierover gedaan, maar ik denk dat daarin een groot verschil ligt in die generaties”, vervolgt Sumter.
Wouter ziet deze discussieavond als een start van meerdere discussies tussen de generaties X en Z. “Ik denk dat mensen te weinig ernaar kijken date r een gap tussen de generaties. Te weinig in de zin date r een verschil is in de omgeving waar we zijn opgegroeid. Mensen die 30 jaar geleden zijn opgegroeid hebben een heel andere wereld gehad, vergeleken met degenen die nu opgroeien. Het is juist mooi om er naar te kijken zodat we beter kunnen samenwerken”, sluit ze af.