De aanpak van veiligheid en het hebben van een veiligheidsplan is nog een heikel punt dat de regering aan moet pakken.
President Chandrikapersad Santokhi heeft recentelijk een gesprek gehad met de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, die al lang een veiligheidsplan zou moeten presenteren. “We hebben gesproken en hij had beloofd dat zijn leiding komende week een veiligheidsplan zou presenteren”, zegt Santokhi in gesprek met Key News.
Binnen de samenleving zijn er grote zorgen over de veiligheid in ons land. Vorige maand december op eerste kerstdag werd de samenleving opgeschrikt door zwaar gewapende roofovervallen te Atjoni, waar twee winkeliers zijn beroofd en tal van schoten zijn gelost door de dieven. De ondernemers aldaar waren volgens de Chinese vereniging, SCUA, bang om nog hun deuren open te houden en eisten actie van de regering en niet alleen woorden. “De zorgen bij de samenleving over veiligheid zijn terecht”, merkt Santokhi op.
Amoksi heeft meerdere keren aangegeven dat zijn ministerie wacht op financiële middelen die vrij kunnen komen, zodat er gewerkt kan worden aan veiligheid. Vicepresident Ronnie Brunswijk, zei in een onlangs verschenen artikel op Key News dat hij zich ook zorgen maakt over de veiligheid in ons land, echter ligt dit aan het feit dat de JusPol-minister de nodige middelen niet krijgt om werkelijk aan de veiligheid van ons land te werken. “Als de JusPol minister de middelen kreeg zou de veiligheidssituatie heel anders zijn in het land. De politie heeft geen auto, het wordt beloofd, maar de gelden worden maar niet vrijgemaakt”, merkte Brunswijk toen op.
Volgens Santokhi waren de middelen al enige tijd ter beschikking. De politie zou 30 nieuwe dienstvoertuigen nodig hebben om de mobiliteit van de politie te verbeteren. “De middelen waren er, u begrijpt dan waarom ik soms boos word”, zegt Santokhi. Ook de integriteit binnen het politiekorps moet volgens Santokhi aangepakt worden, ook daar kijkt hij naar uit. Het gevoel van veiligheid moet voor de president zo snel als mogelijk terugkeren bij de samenleving.
Vanuit de Nationale Assemblee wordt er ook flink uitgehaald naar ‘functionarissen’ die de veiligheid moeten garanderen, maar naar hun inziens niet functioneren naar behoren. Asis Gajadin, VHP-parlementariër, haalde in december 2023 nog aan dat als functionarissen hun werk niet goed doen zij van hun post weggehaald moeten worden.