Dat het ministerie van defensie in goed overleg de problemen van de ex-militairen wilt oplossen, is volgens de Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-militairen goed geluid, echter missen zij die maatschappelijke leiding vanuit Defensie.
Waldo Jameson, voorzitter van de vereniging, zegt in een reactie aan Key News dat de samenleving deze begeleiding niet moet onderschatten. “Er is inderdaad gewerkt aan een aantal zaken, maar men moet dan wel het volledig verhaal geven aan de samenleving”, zegt Jameson. Hij reageert op het persbericht dat Defensie op zaterdag 1 oktober naar de media heeft gestuurd. Daarin zijn enkele zaken opgenomen waaraan Defensie zou hebben gewerkt, echter klopt niet alles volgens Jameson.
In het persbericht staat aangegeven dat de regering het weer mogelijk heeft gemaakt dat de ex-militairen gebruik kunnen maken van specialistische hulp bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Deze hulp was voor een periode stopgezet, omdat er een langdurige en oplopende achterstand bij PCS was achtergelaten door de vorige leiding. Na overleg is er afgesproken dat de begeleiding van deze groep normaal kan plaatsvinden en dat de kosten hiervan betaald zullen worden door Defensie. “Vermeldenswaard is dat geen van de ex-militairen gebruik wenst te maken van deze specialistische hulp bij het PCS”, vermeld het ministerie in haar berichtgeving.
Volgens Jameson heeft defensie niet duidelijk gecommuniceerd dat dit weer mogelijk is. De communicatie zou moeten verlopen via de stichting Reintegratie Ex-Militairen (SREM), een werkarm van Defensie voor deze ex- militairen. “Ze hebben ons wel gezegd dat PCS hulp weer mogelijk is, maar als vereniging kunnen we het niet alleen en we krijgen niet altijd de ruimte om zaken aan de leden door te briefen”, zegt Jameson. Volgens hem heeft het SREM alle ruimte en bevoegdheid om deze ex-militairen verder te begeleiden om weer die specialistische hulp op te zoeken.
De vereniging heeft ook aangegeven dat de aanvraag van sociale steun via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting ook via de SREM zou kunnen verlopen. “Als we dat aanhalen, vragen we dan te veel? Al onze gegevens zitten bij SREM, het is gewoon een kwestie van onze gegevens die al bij de SREM voorkomen, door te geven aan SoZaVo. Nu moeten we individueel naar daar gaan en meer dan 1000 vragen beantwoorden”, merkt Jameson op.
Verder zegt Jameson ook dat de toelagen bij lange na niet meer van toepassing zijn, als men kijkt naar de huidige economische situatie. “Als voorstel hebben we aangegeven de resocialisatie toelage op te krikken naar SRD 500 tenminste, want het is een resocialisatie toelage. De invaliditeitsuitkering van de militairen die tijdens dienst letsel hebben opgelopen, zou tenminste hetzelfde moeten zijn als het salaris van een bloot soldaat. Wat kunnen zij nu nog doen met die SRD 1000,-“, vraagt Jameson zich af.
Defensie geeft aan dat ondanks de toelagen in 2021 zijn aangepast er een voorstel is gedaan om deze weer aan te passen. Dit zou ook zijn opgenomen binnen de begroting van het ministerie. Wat het voorstel is, is niet aangegeven in de berichtgeving.
Minister van Defensie, Krishna Mathoera, zegt te betreuren dat de groep van ex-militairen over is gegaan tot protest en de Kwattaweg donderdag heeft gebarricadeerd. Maar ook dat er in de afgelopen periode geen gesprek bij haar is aangevraagd, vindt zij jammer. “We zijn 19 augustus persoonlijk getogen naar Defensie en hebben toen onder andere de secretaris van de minister gesproken. Zij heeft ons toen aangegeven dat zij ons niet zou kunnen ontvangen, omdat zij druk was. Kort daarna was zij in het buitenland”, legt Jameson uit.
Hij vraagt zich af waarom er iedere keer een schrijven met een aanvraag gericht moet worden als er al afspraken zijn gemaakt om elk kwartaal terug te koppelen. “We hebben bij ons laatste gesprek in juni al afgesproken dat we per kwartaal met elkaar zouden zitten, waarom moet ik dan iedere keer een schrijven richten”, vraagt Jameson zich af