De Vereniging van Economisten (VES) houdt de vinger aan de pols de komende maanden richting de verkiezingen toe. “We hebben het meegemaakt in 2020 dat de regering in de laatste maanden besluiten heeft gemaakt die ons land in economische malaise heeft achtergelaten. We volgen het heel nauw wat er gaat gebeuren de komende maanden”, zegt Steven Debipersad, voorzitter van de VES.
Met argusogen kijken de economisten ook toe hoe de regering eerder deze week een bezoldigingsverhoging van 20 procent hebben toegezegd en ook het opnemen van de koopkrachtversterking van SRD 3500 in de lonen van ambtenaren en landsdienaren. Het is dan volgens de VES-voorzitter een terechte vraag als de samenleving zich afvraagt als dit besluit financieel verantwoord is. “Alles wat de overheid uitgeeft, heeft consequenties. Op het moment dat het geld er is, dan is de consequentie heel minimaal, maar we horen dezelfde overheid zeggen hoe moeizaam zij de belastingen binnen halen en ook binnen de goudsector lukt het niet om de inkomsten binnen te halen”, zegt Debipersad sceptisch over waar de regering zegt dat ze de gelden binnen zullen halen om de verhogingen te betalen.
Ondanks zijn twijfels als de regering de middelen wel heeft om de verhogingen en beloften te permitteren zegt Debipersad dat het wel terecht is dat de ambtenaren en landsdienaren een verhoging krijgen gezien zij een van de grootste groepen zijn die met de inflatie en devaluatie beneden de armoedegrens zijn beland. Het is voor Debipersad als econoom belangrijk te weten dat de regering, alhoewel onder druk, de verhogingen heeft toegekend en de nodige berekeningen heeft gemaakt wat de impact zal zijn op onze economie.
De regering heeft voor de extra kosten voor dit jaar nog SRD 835 miljoen nodig op de begroting om de verhogingen te kunnen uitbetalen. De minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, gaf journalisten aan dat de regering de nodige inkomsten kan binnen halen en zegt dat de samenleving het zal moeten opbrengen. “De benodigde middelen zullen via belastinginkomsten worden verzameld. De verhoging valt binnen de begroting en is financieel haalbaar”, aldus Raghoebarsing.
Volgens de overeenkomst, ondertekend door de regering en Ravaksur Plus, wordt het salaris per 1 juli 2024 met 15% verhoogd. Per 1 januari 2025 volgt een extra verhoging van 5%. Bovendien wordt een koopkrachtversterking van SRD 3500 netto per 1 januari geïntegreerd in het salaris, na de verhoging van 5%. De verhoging voor dit jaar kost SRD 835 miljoen, terwijl volgend jaar het bedrag ruim SRD 2,5 miljard zal bedragen. De koopkrachtversterking wordt doorgetrokken van augustus tot en met december. De terugwerkende kracht voor juli, augustus en september wordt uitbetaald in oktober, november en december. Pensioenuitkeringen worden aangepast aan de nieuwe loonschalen.
Debipersad geeft aan dat al deze uitgaven nog meer zullen drukken op de begroting, vooral als de regering de middelen niet kan binnen halen zoals die heeft aangegeven. De VES-voorzitter ziet er weinig heil in dat het de regering zal lukken om de nodige inkomsten binnen te halen om de verhogingen te kunnen betalen. “Want als het ze de afgelopen vier jaren niet is gelukt, waarom zal het ze nu wel lukken?” vraagt hij zich af. Hij onderkent dat de regering geen makkelijk taak heeft om de nodige calculaties te verrichten, zodat er geen negatieve effecten merkbaar zullen zijn.