De regering moet na anderhalf jaar het roer omgooien, meer draagvlak zoeken en zij moet transparant zijn in haar besluitvorming. Woorden van Raymond Sapoen, politiek leider van de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB). Hij sprak woensdag op een persconferentie bij het vierjarig bestaan van de partij. “We hebben een aantal hervormingspunten die op dit moment nog steeds valide zijn. Waarnaar grote delen van de samenleving uitkijken, is hervorming van het kiesstelsel. Het is nog steeds een van onze targets waarop wij onze pijlen zullen richten de komende periode.”
Volgens Sapoen mag na vier jaar gezegd worden dat de partij het recht van bestaan heeft. “Wij zijn cijfermatig de grootste buiten parlementaire partij.” De politiek leider van de HVB zegt dat naast een evaluatie van de partij ook naar de huidige situatie van het land is gekeken. Hij stelt dat na de verkiezingsuitslag zijn partij, de huidige regeringscoalitie kritisch en constructief blijft ondersteunen.
Betre mi ben stem gi unu yere
De partijtopper zegt dat na de verkiezingsuitslag 2020 veel mensen teleurgesteld zijn geraakt en vertrouwen hebben verloren in de politiek, vooral om de beloftes die niet waargemaakt kunnen worden. “Dit maakt dat mensen nu ronduit zeggen, ‘betre mi ben stem gi unu yere’.” Sapoen zegt dat de partij zich heeft geprofileerd middels gerichte ontwikkelingsprojecten voor jonge potentiële Surinamers, dwars door alle religieuze en etnische scheidslijnen, een punt te maken dat het de tijd is om te werken aan goed en behoorlijk bestuur.
Verander kiesstelsel
Partijvoorzitter Mike Noersalim zegt dat er een ander resultaat zou zijn als het niet was om het ‘onrechtvaardige’ kiesstelsel. Als voorbeeld noemt hij de 7423 stemmen die de partij landelijk heeft behaald, dit zonder de participatie in de districten Coronie en Brokopondo tijdens de verkiezingen. Noersalim merkt op dat alle partijen sinds de jaren negentig plechtig hebben beloofd om het kiesstelsel te wijzigen. De HVB-voorzitter zegt dat de partij niet alleen is nagegaan hoe het kiesstelsel te veranderen, maar hiervoor ook voorstellen helpt aandragen. “Wij staan erop en kijken ernaar uit dat het daadwerkelijk gebeurt, zodat er een stukje rechtvaardigheid plaatsvindt om een betere beleving te hebben van onze democratie.”
Duurzaam alternatief electoraat
Sapoen geeft aan dat de partij heeft gewerkt aan het trainen van capabele jonge mensen op het gebied van onderwijs, vorming en ondernemerschap. Volgens hem werkt de partij nu aan een forum om beter in contact te zijn met de gemeenschap. Ook is er een traject uitgezet, waarbij alle partijen die hebben meegedaan aan de verkiezingen worden geconsulteerd. Dit om te komen tot het bieden van een duurzaam alternatief, gebaseerd op partijoverstijgende issues, aan het electoraat. “Het is een moeizaam traject maar zoals het er nu uit ziet denk ik dat er veel muziek in zit.”
Grote discrepantie beloftes en realiteit
“Daar waar nodig zullen we geluiden laten horen en daar waar het goed gaat zullen we het ook moeten zeggen. Wat je nu krijgt, we zijn anderhalf jaar verder. Er is helaas een grote discrepantie tussen al die populistische grote beloftes die zijn gedaan door de heer Santokhi toen, om regeermacht te verwerven en nu die huidige realiteit sociaal- economisch”, zegt Sapoen. Hij had verwacht dat de VHP een echt reddingsplan zou hebben na tien jaar in de oppositie geweest te zijn, in een strijd naar regeermacht.
Sapoen vraagt zich af hoe dat reddingsplan van de coalitiepartijen niet is gekomen en hoe dat uiteindelijk er naartoe heeft geleid dat na anderhalf jaar de regering wanhopig zit te wachten op geld van het IMF en op geld van de diasporasamenleving in Nederland. “Het antwoord is vrij simpel, er was geen plan.”
Behoorlijk bestuur
De HVB-leider zegt dat behoorlijk bestuur een ander ding is dat speelt. waarbij de knoop moet worden doorgehakt. “U kent het verhaal van het benoemingsbeleid van deze regering waar er zelfs niet wordt geschroomd regelgeving en statuten te wijzigen om naaste aanverwanten aan te stellen in bepaalde functies”, zegt Sapoen, onder andere doelend op de statuten van Staatsolie die gewijzigd zijn om partijleden in de rvc te accommoderen.
De partijtopper vraagt de regering het roer om te gooien. Volgens Sapoen is het een goed teken dat de koers al een poos stabiel is. Echter, hij zegt dat de gemeenschap het niet merkt aan de prijzen in de winkels. “Bied de mensen een perspectief, ze hebben niets aan een stabiele koers als ze elke dag met de handen in haar zitten om te komen aan brood, olie en andere benodigheden.”