Na drie opeenvolgende keren de schaaklandstitel te hebben misgelopen, won Viresh Giasi vrijdagavond in het Denksportcentrum eindelijk de hoogste lokale prijs. De nieuwbakken schaakkampioen versloeg op weg naar deze prestatie, concurrenten Shaief Chashawa, Pratul Panchoe en Jason Yeung.
De vier sloten de nationale titelstrijd, na dertien speelronden afgelopen zondag, elk met tien punten af, waardoor barragepartijen de beslissing moesten brengen om de nieuwe kampioen aan te wijzen. Giasi voelde zich niet goed op de bewuste dag en vroeg om uitstel. De rust deed hem zeer goed. Hij haast zich door te zeggen dat de vertraging niet in zijn voordeel heeft gewerkt. “Absoluut niet, omdat iedereen de kans heeft gehad om te oefenen en jammer genoeg train ik alleen.”
Motivatie
“Eerlijk gezegd zou ik niet meer schaken, omdat ik telkens op de tweede plek eindigde”, doet Giasi uit de doeken. Motiverende woorden van voormalig vrouwenkampioen en bestuurslid bij de Surinaamse Schaakbond (SSB), Reyna Frijde, droegen echter bij aan zijn deelname aan deze nationale titelstrijd. “Als het iemand is die ik moet bedanken, dan is zij het.”
Na afloop was de blijdschap enorm. “Dat ik nu eindelijk kampioen ben geworden, voelt goed aan.” Giasi was ook ingenomen met de prestatie omdat het als voorbeeld geldt voor zijn studenten, “die ik train. Het is een stimulans voor hen.”
Op de vraag met welke uitdagingen hij tijdens de barragewedstrijden moest dealen, zei Giasi dat uitgaande van zijn ervaring als een ex-rapid en blitz kampioen “ik het eigenlijk moest winnen.” Beide onderdelen behoren tot snelschaken. Hij wist dat zijn tegenstanders hard zouden trainen. “Ik heb gewoon een week lang geslapen en ben buiten de stad geweest om mijn hoofd te rusten”, licht hij een tipje van de sluier. Overall vond Giasi het spelniveau van het nationaal kampioenschap hoog, “maar ik ben niet tevreden omdat ik beter kon spelen.”
Zijn ultieme droom is een gouden medaille te winnen tijdens de Olympiade en een IM-titel (Internationaal Meester) te behalen. Wereldwijd is de hoogste titel Grootmeester. “Ik heb nu al de hoogste titel in Suriname van Fide Meester (FM), die ik heb behaald tijdens de Olympiade in 2014”. Het winnen van goud hoopt Giasi al tijdens de eerstvolgende Olympiade volgend jaar in Budapest, Hongarije te verwezenlijken. De Olympiade kan gezien worden als de Olympische Spelen van schakers.
Giasi benadrukt de noodzaak voor het kunnen beschikken over een personal trainer om verder te groeien als schaker. “Maar dat kost veel geld. Er is geen sponsoring dus zal ik het maar zelf moeten betalen.”
De 32-jarige schaakkampioen begon zijn loopbaan op 10-jarige leeftijd door af te kijken van broers Rewi en Rajiv Giasi. Hij zit intussen al ruim vijftien jaren zonder club, traint alleen en helpt schakers opleiden.
Content
De leiding van de Surinaamse Schaakbond (SSB) kijkt overall tevreden terug op het verloop van het nationaal kampioenschap. “Het was een bijzonder moment voor de Schaakbond. Wij hebben niet alleen het belangrijkste, maar ook het sterkste toernooi van Suriname met succes kunnen afronden”, zegt SSB-voorzitter Marlon Kaslan desgevraagd. “Schakers waren heel enthousiast en zeer gemotiveerd.” Kaslan merkt op dat het niveau weer omhoog gaat. “Dit na twee jaren achterstand vanwege de covidpandemie.”
Naar zeggen van het bestuurslid is het voor de eerste keer voorgekomen dat vier schakers barragepartijen moesten spelen om de kampioen aan te wijzen. “Het was een spannende barrage, waarbij duidelijk was dat de schakers zich goed hadden voorbereid.” Volgens Kaslan heeft niet alleen de sterkte, maar ook de ervaring parten gespeeld. “De latere kampioen (Giasi) was op papier sterker. Hij had de hoogste rating en was het meest ervaren en heeft het ook bewezen door van alle drie de tegenstanders te winnen.”
Het lange verloop van de kampioenschapsstrijd zat wel tegen. Kaslan meende dat het beter kon. “Het was natuurlijk een samenloop van omstandigheden, waaronder veel uitstel aanvragen, paasbreak tot de voorbereiding van het bezoek van FIDE-official Nigel Short.” Mede door voornoemde zaken duurde het langer dan drie maanden alvorens de kampioen bekend werd. “Dat is te lang. Wij gaan het zeker evalueren binnen het bestuur.”
Momenteel is de strijd om het nationaal kampioenschap bij de vrouwen in volle gang. Volgens planning moet het op 11 juni worden afgerond. “Dan weten wij wie de dameskampioen wordt”, zegt Kaslan. Op dezelfde dag zullen de prijsuitreikingen (nationaal kampioenschap overall en vrouwen) worden uitgereikt.
In verband met de 150 jaar Hindoestaanse immigratie wordt er op zondag 4 juni een speciale blitz toernooi afgewerkt. Op 17 en 15 juni volgt een scholen schaakevenement en in juli de nationale jeugdkampioenschappen.