De oliespil, die woensdag is ontdekt op de Surinamerivier heeft voor een enorme schok gezorgd bij het Visserscollectief. “Natuurlijk zijn we geschokt en we maken ons zorgen”, zegt voorzitter Willem Mohamed Hoessein van het Visserscollectief.
Mohamed Hoessein heeft nog niets officieel gehoord van de instanties over de oliespil en weet niet hoe ernstig de situatie is en hoe groot de spil is. Hij geeft aan dat als de spil niet snel wordt opgeruimd, dan kan in de komende tijden de visvangst achteruit gaan en natuurlijk kan dan bepaalde vissoorten schaars gaan worden op de markt.
Ook de vissers zullen dan verlies lijden. De voorzitter is ook bang, dat door deze spil er straks minder vis zal zijn in de Suriname rivier. “Ik hoop dat de oliespil zo snel mogelijk opgeruimd is.”
Coördinator Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zegt aan Key News dat de oliespil al omsloten is en de opruiming inmiddels is begonnen, dus de olievlek zal niet groter worden. Door de assessment teams zijn er samples genomen en deze zijn verzonden naar een laboratorium voor analyses.
De olievlek heeft zich niet geconcentreerd op een plek, maar heeft zich behoorlijk verspreid. Kennelijk is het gebeurd door de effecten van het getij. De plaatsen waar de olievlek tot nu toe geraakt heeft zijn: Vabi haven die langs de Suriname rivier ligt en verder de rivier op bij de Kuldipsingh haven en Marina Doerga.
Volgens de coördinator zal eerst de olie in het water opgeruimd worden. Daarna zal olie die geplakt is aan de aanmeerpalen en steigers worden verwijderd. De Maritieme Autoriteit Suriname zal ook communiceren met de zeevarenden, waarbij er aangegeven zal worden dat er een olievlek is en er moet rekening gehouden worden, want dit is een internationale verplichting.
Er zijn al gesprekken gevoerd met partijen die getroffen zijn. “We hebben de National Oil Spill Contingency Plan deel geactiveerd en in dat kader zijn de burgers op de hoogte gesteld en er zijn ook afspraken gemaakt wie wat doet.” Het NCCR zal blijven communiceren met de partijen, totdat deze kwestie afgelopen is.
Slijngaard geeft verder aan dat niet zomaar is ontstaan. “We vragen de samenleving naar hulp. Als iemand weet wie verantwoordelijk is voor deze spil, dan kan dit aangegeven worden aan MAS, Kustwacht, politie of het NCCR.” Als er misschien olie is geloosd naar de rivier, dan willen de instanties weten wat er precies is gebeurd en wanneer de spil is gekomen. Er wordt beroep gedaan op de samenleving om heel voorzichtig om te gaan met de spil, vooral als open vuur in de buurt is. De kans is wel klein dat de olie in brand vliegt, maar er wordt niets uitgesloten worden. “Wij doen alles om de zaak op te schonen en op te lossen.”