Alle tekenen wijzen uit dat we die vijfde golf krijgen, dat zegt coördinator Javier Asin van het Nationaal Coordinatie Team. In voorbereiding daarop roept hij de mensen op zich te laten vaccineren, ondanks dat we bijna door onze vaccinvoorraden heen zijn. De hoop is dat wij de gevraagde vaccins tijdig binnenkrijgen om door te gaan met het vaccineren van de mensen.
Bij haar presentatie heeft Soenita Nannan Panday-Gopising, voorzitter Covid-19 Communicatie Stuurgroep en medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal een voorspelling gedaan van wat we eventueel voor de komende periode moeten verwachten. De komende feestdagen baren Nannan Panday-Gopising en de wetenschappers veel zorgen. “We weten dat men met de feestdagen bij elkaar wil hokken en gezelschap zoekt. Zoals gebruikelijk merken we een toename van besmettingen na de feestdagen”, zegt Nannan Panday-Gopising.
Zij benadrukt dat het gedrag van de samenleving en de vaccinatiegraad gaan bepalen hoe erg de vijfde golf zal zijn. Wat volgens Nannan Panday-Gopising in ons voordeel werkt momenteel, is het aantal mensen die reeds besmet zijn geweest met Covid-19 en enige immuniteit hebben. “En het deel dat volledig gevaccineerd is en de booster erbij. Dat is het kleine beschermlaagje dat we nu hebben dat de cijfers omlaag kunnen gaan.”
Omicron en vijfde golf
De vijfde golf in combinatie met de omicronvariant is ook een zorg voor Nannan Panday-Gopising en Asin. “Het is internationaal duidelijk te zien dat de laatste golf weer een stuk heftiger is dan de vorige golven. In Nederland zijn besmettingscijfers gemeld, die hoger zijn dan ooit tijdens de pandemie”, zegt Asin. Hij blijft waarschuwen dat we waakzaam moeten blijven. Hij merkt op dat we wereldwijd zien dat de duur en ernst van de volgende golf samenhangt met het vaccinatiepercentage, dat nog veel te laag is in Suriname.
Vaccinatiegraad
Ondanks de recordaantallen besmettingen in Europa zie je niet meer de drastische beelden van ziekenhuisopnamen en overlijden ten opzichte van vorig jaar. “Dat komt door de hoge vaccinatiegraad in de meeste landen. De mensen raken wel besmet maar worden niet meer zo ernstig ziek”, houdt Asin voor. Voor Suriname voorspelt hij een heftig verloop, omdat de vaccinatiegraad voor Suriname de helft is van die van Nederland. “Vooral omdat we een veel fragieler zorgsysteem hebben.”
Er is ook nog veel onduidelijkheid over de impact van de Zuid-Afrikaans variant. Die heeft naar zeggen van wetenschappers veel meer mutaties dan Delta en is ook potentieel gevaarlijker. “Dan wordt er gelet op besmettelijkheid, ernst van het ziektebeloop en of vaccins nog bescherming bieden”, legt Asin uit. Het is bijna zeker dat Omicron veel besmettelijker is. “Er zullen in ieder geval heel veel mensen besmet raken, zodra Omicron hier is.”