“De minister heeft geen kennis van zaken”, zegt voorzitter Aniel Koendjbiharie van Stichting Wan Okasi van minister Ines Pané van Sociale Zaken.
De voorzitter ergert zich dat het ministerie nog steeds niet in staat is geweest om het probleem rondom de Moni Karta op te lossen. Er is al een tijdje geen materiaal om deze kaarten te verlengen, hierdoor kunnen de mensen met een beperking de gelden niet opnemen. “Zij is gewoon minister, maar meer kunnen we niet verwachten.” “Als je met haar zit, dan krijg je nauwelijks reacties van haar. De adviseurs praten meestal”, zei de voorzitter teleurgesteld.
Koendjbiharie deelt verder mee dat mensen al zeven tot acht maanden rondlopen met een vervallen Moni Karta. “En er wordt steeds maar gezegd dat er geen materiaal is.” Hij meent dat er niet steeds geklaagd moet worden en er gekeken moet worden naar oplossingen. De kaarten worden steeds voor een jaar verlengd, maar er kan naar mogelijkheden gekeken worden om deze te verlengen voor drie tot vier of zelfs vijf jaren. Voor nu moet er een mogelijkheid geschapen worden, zodat de mensen contact kunnen opnemen bij de bank. “Straks zullen de anderen, wiens kaart nog niet vervallen is, ook een probleem hebben.” Hij meent dat het geld al niet veel is, maar de mensen met een beperking kunnen het wel gebruiken om bepaalde goederen te kopen. Hij vindt het niet goed dat de mensen zo gedupeerd worden om over de gelden te kunnen beschikken.
DNA-lid Ann Sadi haalde enkele maanden terug in het parlement deze kwestie al aan. Sadi gaf aan dat de kaarten van heel wat mensen zijn vervallen en als zij naar een SOZAVO-kantoor gaan om een nieuwe aan te vragen, dan horen zij dat er geen materiaal is om een nieuwe aan te maken. “De mensen hebben 4, 5 en zelfs 6 maanden geen geld ontvangen.” “Hoe moet een burger in deze tijd uitkomen, die afhankelijk is van deze kaart.” Hij vroeg aan de regering of niet naar manieren gekeken kan worden om de oude kaarten te heractiveren of de mensen per kas uit te betalen.