Er komt een vruchtenbos om in de behoefte aan fruit in kindertehuizen te voorzien. Dit zegt Christio Wijnhard, Forest 93 ambassadeur en initiatiefnemer van het project. Als Forest 93 ambassadeur ondersteunt Wijnhard kindertehuizen met het Tiny Gardens for Children’s homes project.
Daarbij worden tuinbakken aan kindertehuizen gedoneerd om de behoefte aan groenten in te vullen, omdat groente vaak onbetaalbaar is voor de tehuizen. De kinderen worden ook getraind om te planten en hun aanplant te onderhouden. “We hebben toen gemerkt dat fruit ook iets is dat de kinderen ontberen, omdat fruit gewoon duur is. Ook lokaal fruit is heel duur”, aldus Wijnhard.
Het project gaat van start in samenwerking met het kinderhuis RIYOS en andere tehuizen in de omgeving van Stichting RIYOS. Het fruit is in eerste instantie alleen bedoeld voor de kindertehuizen, maar overschotten mogen worden verkocht om extra fondsen te genereren.
Het vruchtenbos wordt in Wanica aangelegd met vruchtenbomen die binnen de kortste tijd vrucht zullen dragen, afgewisseld met planten met een medicinale werking. Maar Wijnhard wil het niet hierbij laten. “Wat mijn droom is, is dat we meer van dit soort vruchtenbossen gaan aanleggen. Ik hoop met het bedrijfsleven samen nog op drie plekken in de stad een vruchtenbos aan te leggen.” Deze moeten ook een educatief doel dienen.
“Om te leren over geneeskrachtige kruiden en mensen dichter bij de natuur te brengen. Op een tour heb ik de ervaring gehad dat ik een pompelmoes direct van de boom mocht eten en dat was een bijzondere ervaring; het fruit smaakt veel frisser, veel lekkerder, dus dat moeten we onze kinderen ook gunnen, zeg maar.” Bedrijven die hun CSR (Corporate Social Responsibility) serieus nemen, hebben volgens hem daarbij een rol te vervullen.
Hij merkt dat bedrijven vanuit hun CSR vaak eenmalige projecten uitvoeren, maar ziet graag dat ze echt iets aan zelfredzaamheid van de samenleving doen. “Bedrijven moeten de CSR niet vanuit hun visie doen, maar het is bedoeld om daadwerkelijk iets terug te geven aan de samenleving.”
Wijnhard zegt al bijna twee jaar het idee voor het project te hebben, maar heeft eindelijk de fondsen ervoor kunnen krijgen van een collega Forest 93 ambassadeur. “De expositie die Jean-Pierre Veira bij Earth Hour in Torarica had staan, is opgekocht en de opbrengst daarvan heeft hij gedoneerd om een start te maken met het project”, aldus Wijnhard. Forest 93 ambassadeurs werken volgens hem met een levensmissie om de band tussen mens en de natuur te versterken. “En met de hoop dat komende generaties het land ontwikkelen met de natuur en niet ten koste van de natuur.”
Er zijn momenteel twee percelen beschikbaar voor het project. Op een komt het vruchtenbos en op het andere komt een moestuin waar bananen- en bacovenbomen worden geplant. Net als bij de tuinbakken, worden de kinderen getraind om het bos te leren onderhouden.
De organisatie heeft een samenwerking met de afdeling Voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Kwatta. De afdeling ondersteunt met menskracht en kennis en een deel van het plantmateriaal is van LVV afkomstig, vertelt het brein achter het vruchtenbos. Inmiddels hebben ook particulieren bijgedragen.
“Wij hebben bijvoorbeeld 10 boomvrucht- en 10 manjabomen gekregen, dus we hopen echt dat het een gemeenschapsproject wordt.” Alhoewel er een start gemaakt kan worden met het project, zijn de Forest 93 ambassadeurs nog op zoek naar andere partnerschappen, omdat het project doorlopend is. In een later stadium komt bijvoorbeeld distributie van de vruchten aan de orde. Ook hierbij is de hoop dat bedrijven een bijdrage leveren.