Een groot deel van de zorgverleners, die zich tijdens de Covid-19- periode had opgegeven om te werken tijdens de vaccinatiecampagne op de vaccinatielocaties, is deels of helemaal niet uitbetaald. “Ik moet nog het geld over de maanden december en januari krijgen, maar ik weet echt niet wanneer ik het geld zal ontvangen”, zegt een zorgverlener, die enkele maanden bij de vaccinatielocatie op het terrein van Royal Care Residence Zorghotel heeft gewerkt.
Volgens de zorgverlener heeft zij het geld van november al ontvangen, maar van december en januari nog steeds niet. “Als wij de leiding van de vaccinatielocatie vragen wanneer wij ons geld zullen ontvangen, dan krijgen we geen concreet antwoord. Wij zijn het wachten al zat. De waarde van het geld is ook steeds aan het verminderen.” Operations Manager Sandhia Ramnarain van de vaccinatielocatie op het terrein van Royal Care Residence Zorghotel wilde niet reageren op vragen omtrent deze kwestie.
Op de hoogte
Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid is op de hoogte van deze situatie en geeft aan dat er alles aan gedaan wordt om de gelden zo snel mogelijk uit te betalen. “We zijn bezig met het Ministerie van Financiën en Planning om goed na te gaan wie nog betaald moet worden en hoeveel. Hierna zal nagegaan worden welke stappen nog genomen moeten worden bij de openstaande rekeningen.”
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaf afgelopen week in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling aan dat het Ministerie van Financiën en Planning ongeveer SRD 4 miljoen heeft geautoriseerd, zodat de betalingen van de Covid-19-toelagen zo snel mogelijk gedaan kunnen worden.
Instellen commissie
Behalve de zorgverleners die hebben bijgedragen met de vaccinatiecampagne zijn er ook zorgverleners bij andere medische instellingen die geen Covid-19-toelagen hebben ontvangen. Dat is ook een van de redenen waarom zorgverleners van Diakonessenhuis en Sint Vincentius Ziekenhuis donderdag 18 mei een petitie hebben ingediend en heeft de Vicepresident heeft deze in ontvangst genomen. De volgende dag, 19 mei waren ze uitgenodigd om in gesprek te gaan met het cluster team onder leiding van minister van Defensie en ad interim minister van Volksgezondheid, Krishna Mathoera. Als actieplan uit de gesprekken zal er een commissie worden samengesteld vertegenwoordigd uit de vakbond, ziekenhuisdirectie en Volksgezondheid en deze zullen de financiële achterstanden eerst in kaart moeten brengen. Daarna zal er een betalingsafspraak gemaakt worden. De regering hoopt deze zaak binnen 10 dagen opgelost te hebben.
Niet toereikend
In 2021 zijn de ligdag tarieven van de ziekenhuizen aangepast. Verschillende ziekenhuizen riepen reeds enkele jaren dat deze aangepast moest worden, zodat het ziekenhuis haar eigen gelden kunnen verdienen en beter kunnen voorzien in hun financiële behoefte. Echter blijkt dus dat er nog enkele knelpunten te zijn om deze echt in te zetten voor de ziekenhuizen. Een van de knelpunten zijn de te goeden die nog liggen bij de overheid die nog betaald moeten worden, hierdoor komt bedrijfsvoering van de verschillende ziekenhuizen, vooral de particulieren in gedrang. Ook is er stilgestaan bij de schulden die de ziekenhuizen hebben zowel lokaal als in het buitenland die nog betaald moeten worden. Vele ziekenhuizen konden niet echt verdiensten binnenhalen door afschalen van de reguliere zorg.