De Chinese gemeenschap in Suriname heeft sinds haar vestiging in Suriname voortdurend hard gewerkt en gedurfd om vooruitgang te boeken. Dit benadrukte Li Xua Xiong, voorzitter van de Suriname Chinese United Association, in zijn toespraak in verband met 170 jaar Chinese immigratie in Suriname.
Vrijdag 20 oktober zijn er in het kader hiervan kransen gelegd bij het vriendschapsmonument. De SCUA-voorzitter is ook ingegaan op de bijdrage die de Chinese gemeenschap heeft geleverd in haar 170 jaar. “Ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling in Suriname en ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de vriendschappelijke betrekkingen tussen Suriname en China”.
Op 20 oktober 1853 kwamen de eerste Chinese contractarbeiders aan in Suriname. Deze werden tewerkgesteld op de plantages. Na afloop van hun contract gingen de meesten de handel in. Dat was toen voornamelijk de kleinhandel. Door de jaren heen heeft de Chinese gemeenschap zich gespecialiseerd in verschillende sectoren. Ze zijn, naast de handel, bouw en tuinbouw, ook te vinden in de politiek.
Chinese ambassadeur Han Jing stond ook stil bij de ontwikkeling van de Chinese gemeenschap door de tijden heen. “Tegenwoordig zetten de Chinezen hun tradities voort en zijn zij ook actief betrokken bij de economische en sociale ontwikkelingen in het land”, geeft hij aan. Volgens hem hebben Chinezen in Suriname drie stadia meegemaakt. “Van overleven naar ondernemen naar het deelnemen aan het bestuur van het land”, geeft hij trots aan. “Vandaag de dag zijn de Chinezen niet alleen geïntegreerd in de lokale samenleving en leven zij in vrede met andere groepen, maar daarnaast zijn zij ook diep betrokken bij de economische ontwikkeling van Suriname. Door te investeren en bedrijven te exploiteren dragen ze concreet bij aan de ontwikkelingen van de verschillende sectoren”.
Minister van Overzeese Chinese Aangelegenheden van de Volksrepubliek China, Chen Xu, vond het een hele eer om een eerbetoon te doen bij het monument ter ere van de vestiging van de eerste Chinezen in Suriname. “De eerste in de regio”, geeft ze aan met trots. Dit monument is een eerbetoon aan de Chinezen in Suriname. Zij staat stil bij de jarenlange vriendschap tussen Suriname en China, waar dit monument symbool voor staat.
“Dit is een uiting van de volledige erkenning en waardering van de rol van de Chinese erkenning in Suriname. De erkenning: hun economische en sociale bijdrage aan Suriname”, vervolgt zij. De Chinese verenigingen hebben bijgedragen aan de bouw van het vriendschapspark door vele donaties en dit weerspiegelt de geest van het Chinees volk: hard werken, dapperheid en solidariteit”, verklaarde ze verder in haar toespraak.
President Chandrikapersad Santokhi werpt een licht op de jarenlange vriendschap tussen Suriname en China. “Als we vandaag hier staan voor het monument, straalt het monument 170 jaar bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname door onze Chinese broeders en zusters”, legt hij uit. Als de ontwikkeling van de Chinezen op een tijdlijn wordt gegooid zie je volgens het staatshoofd de groei van 170 jaar Chinezen in Suriname. “Begonnen op de plantage als plantagearbeiders en vandaag gegroeid naar alle sectoren en naar alle topniveaus en naar alle topfuncties”.
De president benadrukte ook de rol van de Chinezen in de politiek. “Dat is wat we verwelkomen, namelijk die een bijdrage leveren aan de verschillende sectoren: handel, industrie. Maar ook die ontwikkeling brengen in de verschillende sectoren. Als je echt ontwikkeling wil brengen, sturing wil geven aan die ontwikkeling in Suriname, dan moet je ook in de politiek zijn. “En daar zitten onze Chinese broeders en zusters ook”, geeft het staatshoofd aan.
Santokhi geeft aan dat de Chinezen ook een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en versterking van onze natie. “Ze hebben een bijdrage geleverd aan de verbroedering, een bijdrage geleverd aan de eenheid, en een bijdrage geleverd aan de diversiteit van ons land”. Na de plechtige ceremonie vond de kranslegging plaats als eerbetoon aan de eerste groep Chinese contractarbeiders die in ons land kwamen.