President Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Internationale Samenwerking (BIBIS) hebben tijdens het bezoek aan Guyana bilaterale gesprekken gevoerd met verschillende landen, waaronder Saoedi-Arabië, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore.
De bilaterale besprekingen op maandag 26 februari hadden allemaal als doel de interesse in Suriname om te zetten in concrete doelstellingen die de Surinaamse economie ten goede komen. Met Saoedi-Arabië zijn besprekingen gevoerd over de projecten die Suriname heeft ingediend bij het Saoedische Ontwikkelingsfonds. Het betreft een bedrag van 25 miljoen Amerikaanse dollars voor woningbouw en 25 miljoen voor infrastructurele projecten. Daarnaast is ook gekeken naar andere projecten met betrekking tot de verbetering van ziekenhuizen. Er is ook gesproken over voedselveiligheid en watervoorziening. Saoedi-Arabië heeft opnieuw toegezegd dat zij de bedevaartgangers naar Mekka zullen ondersteunen door het visumproces aanzienlijk te vergemakkelijken. Er is een coördinatieteam en een weblink beschikbaar voor mogelijke geïnteresseerden. Het land wil ook studiebeurzen ter beschikking stellen voor Surinaamse studenten.
“We verwachten snel reactie van het Saoedische Ontwikkelingsfonds met betrekking tot de financiering van de twee projecten, namelijk woningbouw en infrastructurele projecten. Er is ook gesproken over gas met Saoedi-Arabië. De grootste oliemaatschappij ter wereld zal contact opnemen met Staatsolie om verdere samenwerking te verkennen. De samenwerking met Saoedi-Arabië wordt voortgezet”, laat minister Ramdin weten. Met Japan heeft de minister overleg gehad om de functionele samenwerking te versterken. Japan heeft al diverse projecten in Suriname gefinancierd, met name op het gebied van Early Warning Systems. “De afschaffing van visa met Japan is ter sprake geweest. In feite hebben Japanners geen visum nodig om naar Suriname te komen. We gaan nu volledige afschaffing van het visum vanuit Suriname naar Japan hebben”, aldus de bewindsman. Hij merkt op dat dit wederom een erkenning is dat Suriname wordt gezien als een volwaardige partner.
Met de vertegenwoordiger van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn afspraken gemaakt om de huidige samenwerking uit te breiden. “Suriname heeft de afgelopen twee jaar nauwe banden onderhouden, maar we willen die nu naar een ander niveau tillen. De VAE wil nu praten over een economische samenwerkingsovereenkomst met Suriname, evenals een overeenkomst op het gebied van luchtvaart, investeringen en het voorkomen van dubbele belastingbetaling.” Minister Ramin laat doorschemeren dat deze zaken al in voorbereiding zijn. “We hopen daar binnen enkele weken verder mee te gaan. Voedselvoorziening is voor Emiraten ook van belang. Vanwege hun gebrek aan vruchtbare landbouwgrond kijken ze ernaar uit om zaken met Suriname te doen”, zegt de bewindsman.
In het bilaterale overleg met de vertegenwoordiger van Singapore stonden zowel olie als gas als het bankwezen centraal. De intentie is om het bankwezen van Suriname in contact te brengen met dat van Singapore, met een specifieke focus op financiële dienstverlening. Singapore biedt aanzienlijke mogelijkheden op het gebied van beurzen, informatie- en communicatietechnologie, en investeringen. Opmerkelijk is de sterke belangstelling van Singapore voor de olie- en gassector, vooral in het kader van hun scheepvaartindustrie. Er bestaat de mogelijkheid dat ze willen investeren in samenwerking met oliemaatschappijen.