Tijdens de Dubai Expo 2020, waar Suriname aan deelneemt, zal er een storytelling-activiteit gehouden worden over de Surinaamse geschiedenis. Daarbij is er gekozen om het verhaal van drie vrouwen, te weten: Suzanne Duplessis, Maxi Linder en Elisabeth Samson te vertellen. Op de flyer van de activiteit worden de vrouwen getypeerd als ‘legendarisch’. En daar is niet iedereen blij mee. Ook op sociale media is de kritiek merkbaar.
De Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden, het Landelijk Platform voor Slavernijverleden, heeft zich hier kritisch over uitgelaten. Het noemt dit besluit ‘stuitend, minachtend, krenkend en beledigend’ naar vooral de nazaten van de slachtoffers die deze vrouwen hebben gemaakt. De staat Suriname, met name de overheidsautoriteiten, worden verantwoordelijk gehouden voor deze omissie. Ook Armand Zunder van de Nationale Herstelcommissie is niet te spreken hierover. Hij zegt dat deze vrouwen geen adequate vertegenwoordiging zijn van het Surinaamse volk, zeker niet voor nazaten van Afrikanen in Suriname.
Niet-representatieve vrouwen
Zo zegt Zunder, dat Duplessis een absolute negatieve invloed heeft gehad als plantagehoudster in Suriname. “Een wrede vrouw, die niet wist hoe zij zich moest gedragen. Er is totaal geen reden om haar als legendarisch te projecteren”, aldus Zunder. De commissie is iets milder over Elizabeth Samson, maar toch niet onder de indruk. Zunder zegt dat zij wel een gekleurde vrouw was, maar zij dreef handel met tot slaaf gemaakte mensen. “Ze is daar rijk van geworden. Bovendien was zij een gefrustreerde zwarte vrouw, die al haar bezittingen aan witte mensen heeft gegeven omdat ze zo graag met een witte man wilde trouwen. We vinden haar echt niet representatief, ook niet voor Surinaamse vrouwen”, vindt Zunder.
Oorzaak van de misstap
Ook over Maxi Linder heeft de commissie geen goed woordje. Veel over haar, zegt Zunder echter niet. Hij wil wel nagaan waar het mis is gegaan met de organisatie. Dat ligt volgens hem aan de procedure die men gevolgd heeft om te komen tot deze namen. Er is geen afstemming geweest met vooral stichtingen of organisaties, die zich bezighouden met de geschiedenis op dit vlak. Daarnaast heeft de regering nagelaten om in overleg te treden met het directoraat Cultuur, dat valt onder het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat is bij uitstek de gewezen plek waar de regering naartoe kon om tot een betere voordracht te komen. Het directoraat kent een vertegenwoordiging van alle Surinamers en was derhalve waarschijnlijk op betere namen gekomen, vindt Zunder.
Geen wijzigingen meer aanbrengen
Het is niet aangeraden om, in geval de organisatie dat zou willen, nu nog wijzigingen aan te brengen in de namen van de vrouwen waar het event over gaat. Dat zou niet goed zijn voor de reputatie van Suriname, gezien de voorbereiding reeds enkele maanden terug is begonnen. Echter, zegt Zunder, dit mag nooit meer gebeuren.