Het probleem tussen Suriname en Guyana, over het al dan niet beloven van 150 visvergunningen, had voorkomen kunnen worden als er afstemming was gepleegd.
De Surinaamse regering had beter moeten afstemmen met de visserijsector hier, voordat zij een belofte deed aan Guyana. Dit vindt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). Leden van de ASFA moeten als gevolg hiervan aanhoren dat mogelijke represaillemaatregelen hen te wachten staan.
Ondanks de ontkenning van de Surinaamse regering, gelooft Bilkerdijk dat er wel degelijk een belofte is gedaan. “Wij hebben als ASFA iets hardere bewijzen vanuit andere kanalen. Wij hebben daarvan geen formele documentatie, maar ook op een mondelinge toezegging kan de andere partij zich beroepen. En dat is nu het geval”, zegt Bilkerdijk. Hij typeert dit als een blunder. Over de uitspraken van Jagdeo zegt de ASFA-voorzitter dat het mogelijk een onderhandelingstactiek is van Guyana. Maar hij neemt de uitspraken tegelijkertijd wel serieus. “Het roept wel vraagtekens op over hoe hiermee wordt omgegaan”.
De Guyanese vicepresident, Bharrat Jagdeo, beschuldigde Suriname van corruptie en schilderde het land af als onbetrouwbaar. Volgens Jagdeo heeft de Surinaamse regering 150 visvergunningen toegezegd aan Guyanese vissers. De Surinaamse overheid ontkent dat. Jagdeo zei verder dat het altijd een probleem is om met Suriname te onderhandelen en dat de CARICOM aangeschreven zal worden over deze kwestie. Hij merkte tenslotte op dat Surinaamse bedrijven in Guyana op ‘dezelfde wijze behandeld zullen worden’.