De Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA) is de onprofessionele houding van VFS Global zat. “We vinden het jammer dat door de VFS niet gecommuniceerd wordt met de reisbureaus en ook niet met de mensen. Dat er geen afspraken kunnen worden gemaakt, omdat het systeem vast zit”, zegt voorzitter Cindy Uden van de ASRA.
Uden geeft aan dat dit probleem zich al enkele weken voordoet. “Sinds het weer mogelijk is om te vliegen naar Nederland, moeten de aanvragen voor afspraken om in aanmerking te komen voor een visum bij VFS online-gebeuren.”
Volgens Uden is de laatste weken de website, waarop je een aanvraag moet doen voor een afspraak, niet meer toegankelijk. De voorzitter beweert dat mensen al ruim van tevoren afspraken hebben gemaakt, waardoor het schema van VFS nu vol zit tot en met november.
De instantie heeft het enorm druk, omdat veel mensen nu willen reizen en er ook sprake is van onderbezetting. “Ik heb helemaal geen idee, waarom de website niet toegankelijk is en waarom er geen afspraken kunnen worden gemaakt.”
De voorzitter zegt verder dat de reisbureaus geen directe lijn hebben bij de VFS en er ook geen contactpersoon bij de VFS is, die de reisagenten van informatie kan voorzien. Op de website is er ook niet te zien wat er aan de hand is met het afsprakensysteem.
Wat Uden heel lastig vindt en erg stoort, is dat gedupeerden, die niet op de website kunnen, persoonlijk zijn geweest naar het VFS-kantoor, maar die worden verwezen naar de reisbureaus. “Dit is zeer onterecht en een kwalijke zaak, want bij de reisbureaus worden er geen afspraken gemaakt om in aanmerking te komen voor een visum.”
De ASRA-voorzitter kan niet aangeven waarom de VFS mensen verwijst naar de reisbureaus om afspraken te maken. “We weten echt niet wat er aan de hand is en het is een kwalijke zaak.”
Zij haalt ook aan dat het afsprakensysteem een heel geavanceerd systeem is. “Als personen binnen korte tijd in het systeem inloggen met hetzelfde IP-adres, wordt het IP-adres geblokkeerd door het systeem, dus de reisbureaus kunnen de klanten niet helpen.”
Uden zegt verder: “We hebben begrepen dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking bezig is dit probleem op te lossen, maar we merken er nog niets van. Suriname heeft nu een entry fee, dus burgers van andere landen kunnen een entry fee betalen en ons land binnen komen, dus het zou fijn zijn dat onze Surinamers tenminste een afspraak kunnen maken op een normale manier om in aanmerking te komen voor een visum.”