De eerste paar dagen van het leven van een pasgeborene zijn niet alleen van cruciaal belang voor het kind, maar ook een belangrijk moment om moeders de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om succesvol borstvoeding te geven.
In het kader hiervan is er op 6 augustus een Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) workshop verzorgd voor belanghebbenden. De BFHI biedt gezondheidsinstellingen een raamwerk om moeders te helpen zes maanden lang uitsluitend borstvoeding te geven en twee jaar of langer borstvoeding te blijven geven, terwijl ze aanvullende voeding introduceren. Borstvoeding is veilig, schoon en bevat anti-lichamen die helpen beschermen tegen veel voorkomende kinderziekten.
BFHI is in 1991 gelanceerd door de UNICEF en WHO en heeft als doel het beschermen, bevorderen en ondersteunen van borstvoeding in gezondheidsinstellingen. Dit initiatief is bijzonder belangrijk omdat het borstvoeding geven helpt introduceren, en langdurig borstvoeden stimuleert. Tegelijkertijd draagt het bij moeders bewust te maken over het belang hun gezondheid en verlaagt het ook de kans op verwaarlozing van baby’s.
De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, benadrukt dat de BFHI workshop enorm belangrijk is om met elkaar van gedachte te wisselen over de huidige situatie, tekortkomingen, verbeterpunten en uitdagingen in het veld waarmee de zorgverleners geconfronteerd raken bij het geven van adviezen over borstvoeding. “Vanuit de overheid erkennen en beseffen we dat borstvoeding nog steeds de beste voeding is voor alle pasgeborene en dat we dit moeten blijven stimuleren “.
Ramadhin stelde verder dat er een gedragscode ontwikkeld moet worden waar eenieder op een lijn staat in die keten vanaf de prenatale tot de postnatale zorg, om het belang van borstvoeding te blijven benadrukken. Er moet duidelijk gesteld worden dat de voeding van een baby niet afhankelijk moet zijn van andere omstandigheden, maar dat het zelf bij de moeder aanwezig is. “Borstvoeding zal dus volgens al onze commitments de belangrijkste voeding moeten blijven”.
Tot slot benadrukte de minister dat het heel belangrijk is om met elkaar te overleggen om te begrijpen wat de Surinaamse uitdagingen zijn, zodat er aan de hand daarvan vastgesteld kan worden wat de aanbevelingen zijn. Deze aanbevelingen zullen meegenomen worden voor het ontwikkelen van een nationaal actieplan op het gebied van borstvoeding.
Nicolas Pron, Unicef-vertegenwoordiger accentueerde dat het noodzakelijk is dat we de kernboodschappen blijven benadrukken en dat we in praktijk brengen wat we zeggen door vrouwen actief te helpen borstvoeding te geven.
“Suriname heeft met talloze uitdagingen te maken gehad bij het verbeteren van het percentage van uitsluitend borstvoeding geven. Vandaag gaan we deze uitdagingen aanpakken, zowel op nationaal als op instellingsniveau. Maar belangrijker is dat we een concreet actieplan zullen ontwikkelen op basis van BFHI, waarin we samenwerken om het borstvoedingspercentage te bereiken waar we trots op kunnen zijn. UNICEF is vereerd en is vastbesloten om haar steun aan Suriname op deze prachtige reis voort te zetten in samenwerking met alle belanghebbenden. Uw bijdrage is van onschatbare waarde om de BFHI in Suriname tot een succes te maken”, zegt Pron tot slot.