Rond half 12 in de avond trokken de bewoners van Esther Stichting weer aan de bel, enkele bewoners contactten Gloria Bottse van Tra Fas De omdat er in de avond geen verpleging aanwezig was. Bewoners deden hun verhaal en uitte hun grote zorgen.
Al enkele maanden zit de stichting zonder verpleging voor de avonddiensten. Het personeel is al langer dan zeven weken in actie en heeft het werk gedeeltelijk neergelegd, omdat er maar geen oplossing lijkt te komen voor de structurele problemen waarmee zij te kampen hebben. De Bond Voor Alle Werkers (BVAW), onder leiding van Jerry Mac Intosh, heeft het voortouw genomen in de arbeidsacties en bereikt dat het personeel voorlopig de ochtenddiensten blijft draaien, uit solidariteit met de bewoners van de instelling.
“Het kan niet, want als er wat gebeurt met iemand hier en is er helemaal geen verpleging. Want als iemand begint te gillen moeten we alarm slaan”, zegt Codrington een van de bewoners van Esther Stichting. De bewoners die nog mobiel zijn hebben de nachtwake gehouden omdat zij willen inspringen wanneer er iets gebeurd. “Er is niemand hier om onze ziekenboeg in de gaten te houden. Als we de ambulance moeten bellen dan gaan we dat doen, al moet ik het zelf doen.”
“Het is onmenselijk wat er hier gebeurt, we zijn aan ons lot overgelaten, de mensen betalen elke maand dat ze hier kunnen verblijven. We krijgen niet eens een behandeling”, zegt Codrington boos. De minister van Sociale Zaken en de presidentiële commissie hadden reeds gesprekken gevoerd met de bond en waren er afspraken gemaakt.
De minister van Binnenlandse Zaken, Delano Landvreugd, heeft doordat zaken nog steeds uitblijven, de zaak overgenomen, omdat het in deze om personeelszaken gaat die geregeld moeten worden. “Ik heb minister Landvreugd gesproken en die was ook boos geworden omdat de stukken nog niet in orde waren gemaakt”, zegt Bottse, die echt aan het overwegen is om de staat aan te klagen, omdat afspraken maar niet worden nagekomen en de bewoners van de Esther Stichting de dupe van worden.
De bewoners doen een naarstig verzoek bij de regering om zaken eindelijk op te pakken om. Volgens Bottse lijken de presidentiële commissies niet te werken, want de situatie is nog steeds onveranderd bij tehuizen als de Esther Stichting. “Dit is ongehoord en onacceptabel”, zegt Bottse duidelijk. De bewoners willen zo snel als mogelijk een oplossing hebben en overgaan naar normalisatie. Bottse geeft aan dat als zaken niet gauw veranderen, ze echt over zal gaan tot aanklagen van de staat.
https://www.facebook.com/share/v/1Bd4bjdrg2/