Een man die terechtstaat voor drugssmokkel wordt volgens zijn advocaat behandeld door een psycholoog vanwege een ‘verstandelijke beperking’. De man is in juli dit jaar aangehouden met 658 gram cocaïne verdeeld over 72 ingeslikte bolletjes.
De kantonrechter heeft op maandag 20 november 2023 een verzoek van zijn advocaat om zijn voorlopige detentie op humanitaire gronden op te schorten, afgewezen. Clive S. woont in Nederland en was in de eerste helft van het jaar met vakantie in Suriname. Hij vertelde tijdens de zitting dat hij tijdens zijn verblijf in Suriname een telefoontje uit Nederland kreeg van een kennis. Die kennis had hem benaderd om cocaïne naar Nederland te smokkelen. Hij zou de drugs in de vorm van bolletjes moeten inslikken. Hij stemde in en werd door de kennis in contact gebracht met de leverancier van de drugs. Die zou hem de bolletjes hebben overhandigd tijdens een ontmoeting in Wanica. De verdachte kent de leverancier niet en heeft geen enkele informatie op basis waarvan deze kan worden achterhaald.
Zijn verdediging, onder leiding van mr. Maureen Nibte, heeft in de afgelopen periode contact opgenomen met de psycholoog die de verdachte in Nederland behandelt. Ze heeft de mailcorrespondentie aan de rechter en de Officier van Justitie (OvJ) overlegd om aan te tonen dat de man niet in staat is gezonde beslissingen te nemen, zoals verwacht mag worden van een volwassene. Zijn cognitief functioneren en begripsniveau zouden vergelijkbaar zijn met dat van een kind in de leeftijdsklasse 4 – 6,5 jaar. De verdachte woont volgens de raadsvrouw in een zorginstelling.
Ze wees erop dat de man niet kan lezen en schrijven, maar toch zijn handtekening heeft gezet onder de verklaringen. Op de zitting verklaarde Clive S. des gevraagd dat hij inderdaad niet kon lezen en schrijven en dat hij niet wist wat er in de verklaringen stond. Nibte benadrukte dat niet is gebleken dat iemand hem het proces-verbaal had voorgelezen. De gebruikelijke aantekeningen in dergelijke gevallen ontbreken in het document.
Nadat de rechter had besloten de zitting tot januari volgend jaar te verdagen, heeft Nibte een verzoek ingediend tot opschorting van de voorlopige hechtenis van de verdachte. Ze deed daarbij een beroep op humanitaire gronden, mede gezien de geestelijke gezondheid van Clive S. De man zit al 4 maanden vast. Zijn familie in Suriname is bereid hem op te vangen en te begeleiden en staat, samen met de raadsvrouw, garant dat hij op elke zitting aanwezig zal zijn.
De OvJ heeft ernstige bezwaren geuit tegen een eventuele voortijdige vrijlating van de verdachte. De aanklager is van mening dat uit zijn verklaringen blijkt dat hij zich bewust is van zijn handelingen en heel goed weet wat hij heeft misdaan. Bovendien zou de verklaring van de psycholoog al sinds 2018 zijn opgemaakt.
De kantonrechter oordeelde dat de bezwaren van het Openbaar Ministerie ernstig genoeg waren om het verzoek van de verdediging af te wijzen. Clive S. moet de verdere behandeling van zijn zaak in voorlopige detentie afwachten.