Brazilië heeft donderdag voor het eerst excuses aangeboden voor ruim 500 jaar onderdrukking van de inheemse bevolking. Dit historische moment kwam nadat de voorzitter van de amnestiecommissie, belast met het onderzoek naar misdaden begaan tijdens het dictatoriale regime van 1964-1985, op televisie op haar knieën ging voor de inheemse leider Djanira Krenak.
Deze spijtbetuiging richtte zich op het geweld tegen de Krenak-bevolking en benadrukte de rol van de Braziliaanse overheid in het leed dat het inheemse volk is aangedaan. Het onderzoek van de amnestiecommissie omvatte niet alleen de misdaden van het recente dictatoriale regime, maar ook de gehele koloniale geschiedenis van Brazilië.
De systematische onderdrukking van de inheemse bevolking begon al in de vroege 16e eeuw, toen Europeanen voet aan land zetten in wat later Brazilië zou worden. Deze periode van onderdrukking en geweld resulteerde in het verlies van veel inheemse levens door ziekten die door de Europeanen werden geïntroduceerd.
Tijdens de dictatuur van 1964 tot 1985 onderging Brazilië een economische groei, bekend als “het Braziliaanse wonder”. Maar dit ging gepaard met grootschalige infrastructurele projecten die de leefgebieden van inheemse volkeren bedreigden en vernietigden. De “heropvoedingscampagne” van de overheid richtte zich op het assimileren van inheemse volkeren in het Braziliaanse leven, wat vaak resulteerde in misbruik en mishandeling in heropvoedingskampen.
Hoewel de excuses over het algemeen positief zijn ontvangen, uiten critici bezorgdheid over de huidige schendingen van de rechten van inheemse bevolking. Recentelijk brak er in 2015 een dam door, waardoor een rivier die door het gebied van de Kratak-bevolking stroomt werd vergiftigd. Deze gebeurtenis benadrukt de noodzaak van concrete acties, zoals reparaties, herstelbetalingen en het teruggeven van land aan de inheemse bevolking, in reactie op de historische en hedendaagse onrechtvaardigheden.