Henk Ramnandanlal is benieuwd naar wat er besproken zal worden tijdens de openbare lezing van ex-president Ronald Venetiaan in Grun Dyari op 7 oktober.
“Ik ben benieuwd wat de NPS, en zeker de ex-president, zal toevoegen aan nieuwe inzichten over hoe het volk moet overleven in de huidige crisissituatie. De NPS zit in de coalitie en je zou verwachten dat haar inzichten reeds zijn meegenomen in het huidig beleid”, zegt de PALU-ondervoorzitter.
Verder vraagt de Palu- ondervoorzitter zich af wat Suriname mag verwachten als de Venetiaan verzachtende woorden zal hebben voor het beleid van president Santokhi. Ramnandanlal typeert het beleid als slecht. Hij merkt dit op, omdat het uitgerekend Venetiaan was die voor de verkiezingen van 2020 Chan Santokhi als “zeer goed voorbereid” zag om het roer van het land over te nemen.
Geschiedenis
Ramnandanlal brengt in herinnering dat tijdens de regeerperiode van Venetiaan tussen 2000 en 2010 de economie elk jaar met soms meer dan 5% groeide door de constante stijging van goud- en olieprijzen. “Maar het volk in de straten merkte er weinig van. Ook kon Venetiaan in zijn laatste regeerperiode van 2005 tot 2010 de koers niet stabiel houden, ondanks de gratis ontwikkelingsgelden uit Nederland van meer dan EURO 650 miljoen.”
Ramnandanlal vraagt zich af of het volk is vergeten hoe bijna tien jaren lang de salarissen van ambtenaren niet waren verhoogd, omdat de toenmalige voorzitter van Centrale van Landsdienaren Organisaties, Ronald Hooghart, bij de NPS zat.
Devaluatie
Ook is het volgens de Palu-topper belangrijk om te weten dat de binnenlandse schuld door de toenmalige NPS-minister van Financiën lichtelijk was overschreden toen de salarisverhogingen in het kader van FISO vlak voor de verkiezingen van 2010 doorgevoerd werden. Hierdoor is ook de SRD onder druk komen te staan en noodgedwongen gedevalueerd in januari 2011 naar SRD 3.35 voor USD 1. “We kijken dus uit naar de gewijzigde beleidsinzichten van Venetiaan en hopelijk ook duurzame oplossingen voor de huidige financiële crisis, maar vooral ook de leiderschapscrisis waarin we als land zijn terechtgekomen.”
Ervaringen
Ondervoorzitter van de Hervorming en Vernieuwingsbeweging (HVB), Raymond Sapoen, merkt op dat hij voorstander is van de lezing. Hij zou ook deel willen zijn van de discussie die gevoerd zal worden tijdens de lezing. De politicus merkt verder op dat de lezing belangrijk is, omdat kiezers moeten gaan praten over de moeilijke huidige financieel-economische situatie. Hij benadrukt dat hij zich afvraagt of de huidige generatie politici wel weet waar de schoen wringt als er qua beleid zoveel zaken misgaan.
Herhaling
Sapoen stelt dat het verband dat gelegd kan worden met gewezen president Venetiaan en de huidige situatie in het land, is dat het veelal te maken heeft met de situatie tijdens het bewind van Venetiaan. De ervaring van Venetiaan, die drie keer president is geworden, kan volgens de HVB topper gedeeld worden, omdat deze man heel wat bagage heeft uit een periode waarbij de bauxietindustrie veel tegenslagen heeft gekend en ook de IMF aan de orde is gekomen. Ook heeft Venetiaan moeten dealen met verschillende andere economische uitdagingen, meent Sapoen.
“Venetiaan zou toch wel leerzame ervaringen kunnen delen waarmee wij als voorbeeld kunnen werken, want uit de wijze waarop het nu aan toe gaat, kunnen wij geen inspiratie putten, noch concrete targets op kort en middenlang termijn. Het is nu alleen herhaling van de voornemens vanaf de aankondiging van het herstelplan”, zegt Sapoen doelend op het beleid van de huidige regering en diens herstelplan, aangekondigd bij de start van het regeertermijn in 2020.
Venetiaan, erevoorzitter van de NPS, houdt op 7 oktober in Grun dyari een openbare lezing genaamd: ‘Overleven in de huidige crisissituatie.