En daar zit ik dan, starend naar een leeg elektronisch velletje papier op A4-formaat. Dit velletje moet gevuld worden met ongeveer 600 aan elkaar geregen woorden, die uiteindelijk een column moeten vormen. Mooie, maar geen nieuwe uitdaging, omdat ik een aantal jaren geleden reeds voor een van Suriname grootste dagbladen, iedere week de ruimte had om mijn gedachten te presenteren over zaken die mij en anderen bezighielden.
Zo nat achter de oren ben ik dus toch weer niet. Deze keer doe ik het voor een online nieuwsmedium, een relatief nieuwe vorm van communicatie en nieuwsverspreiding. In vergelijking met de bekende papieren krant waar oma Jaquelina en pa Wilem zich nog niet van kunnen losweken oogt een online krant mooier, kleurrijker en bij de tijd. Tsja…je kan de oudere generatie niet kwalijk nemen, het is gewoon wat zij gewend zijn, noh?
Anyway…deze hele week hield dat van de watersnood in Brokopondo mij constant bezig, omdat dit district, naast Nickerie, mij echt dicht bij het hart ligt. Dat komt, doordat dit district twee jaar geleden mijn werkterrein was en ik de schoonheid van mens en natuur van nabij heb mogen aanschouwen.
De ramp heeft gezorgd voor allerlei meningen, reacties en opvattingen van mensen (ingewijden en niet-ingewijden). Opvallend is daarbij wel wie wat zegt en waar die persoon diens opvatting deponeert. Een doorgewinterde control operator van de Afobaka Krachtcentrale, die bijkans 30 jaar ervaring heeft gehad met het besturingssysteem, de technische details van de generators, turbines en de spuikleppen op zijn tien vingers kent en het beheer van het waterpeil van het Stuwmeer in al die jaren foutloos heeft weten te managen, werd in een Facebook (FB) discussie uitgemaakt voor iemand die alleen maar rotzooi uitlegt.
Waarom? Alleen, omdat die ervaren man niet meegaat met de koorzang dat slechts de klimatologische omstandigheden het huidige waterniveau hebben bepaald, maar in zijn onderbouwde mening eerder menselijk falen/grove nalatigheid. We gaan zijn insteek dus niet aanhoren, maar willen wel hetgeen een toevallig lid van De Nationale Assemblee (DNA) en andere hoogwaardigheidsbekleders die nul procent kennis en ervaring omtrent de materie hebben, als volledige waarheid aannemen.
Misschien had de meneer eerst een jas en een das moeten aandoen en zijn verhaal moeten vertellen in een populair tv-praatprogramma. Waarschijnlijk zou hij dan niet meer gezien worden als ‘FB-hydroloog’. Ik weet het niet. The place where and the person who makes a statement matters.
Een ander triest beeld dat op mijn netvlies is gebleven, is het beeld van de honderden hulpbehoevende mensen die in kronkelrijen stonden, wachtend op hun beurt om gratis medische zorg te krijgen. Amerikaanse legereenheden uit zuid Dakota hebben namelijk een samenwerking met onze defensieapparaat.
Hun missie werd uitgevoerd in het Brokopondogebied (heeft niets te maken met de watersnood by the way) Niets nieuws onder zon, aangezien Suriname voor de zoveelste keer wordt aangedaan. Hun humanitair gebaar is zeer te prijzen en natuurlijk heel positief te noemen. Maar, toch is dit bedroevend beeld mij bijgebleven en stoort het mij dat wij eerst op een buitenlandse legereenheid moesten wachten om de meest elementaire zorg te brengen naar onze eigen mensen.
Hoe zijn wij op het punt belandt dat wij de 1100 mensen die uiteindelijk geholpen zijn als het ware hadden ‘overgeslagen’? Inderdaad, gezondheidszorg is niet gratis, er moet voor worden betaald, maar is er geen systeem waarbij de mensen medisch verzekerd kunnen worden en snelle en acute hulp kunnen krijgen? Het moet kunnen toch? Of leg ik –precies als de meneer met 30 jaar waterkrachtervaring- misschien ook een hoop rotzooi uit? Ik weet het niet.
In ieder geval hoop ik dat het allemaal goed komt in het getroffen gebied en dat wij geen oeverloze (geen goed gekozen woord, noh?) en ellenlange discussies meer hoeven te voeren boven de hoofden van de getroffen mede-Sranansma.
Groetjes uit switi Sranan