De veroordeling van oud-president en voormalig legerleider Desi Bouterse tot 20 jaar celstraf in hoger beroep voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982 wordt door het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname beschouwd als een “feestelijke en historische dag”.
Voorzitter Romeo Hoost, neef van Eddy Hoost, een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden, benadrukt dat deze uitspraak niet alleen belangrijk is voor nabestaanden, maar voor heel Suriname. Hoost noemt de uitspraak “prachtig” en stelt dat dit bewijst dat de rechtsstaat van Suriname ondanks uitdagingen stevig overeind blijft. Volgens Hoost heeft Bouterse met de Decembermoorden Suriname in duisternis gezet in 1982.
Bouterse kreeg eerder al twee keer dezelfde straf opgelegd, en het Hof van Justitie heeft deze straf nu bekrachtigd. De verweren van de oud-president zijn verworpen. Opmerkelijk is dat het Hof niet heeft ingestemd met het verzoek van het Openbaar Ministerie voor onmiddellijke arrestatie van Bouterse, aangezien volgens het Hof de wet geen ruimte biedt voor onmiddellijke arrestatie.” Het zou beter zijn als er sprake zou zijn van directe gevangenneming. Wanneer Bouterse achter slot en grendel is, ga ik uiteindelijk naar Suriname om het te vieren”, aldus de nabestaande.