De Covid-19-pandemie, die drie jaar geleden is gestart, heeft vele zwakheden blootgelegd in ons wereldwijd gezondheidszorgsysteem. Sommige specifieke sectoren hebben grote slagen moeten incasseren, zoals de mentale gezondheid.
De Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, PAHO, zegt dat door de pandemie de geestelijke gezondheid wereldwijd is verslechterd. Het aanpakken van niet overdraagbare aandoeningen en psychische stoornissen is duidelijk naar voren gekomen en stond vooral centraal tijdens de Covid-19-pandemie.
Bijna een vierde van de wereldbevolking heeft een onderliggende aandoening die de kwetsbaarheid tijdens de pandemie alleen maar heeft vergroot en de meeste van deze aandoeningen zijn niet overdraagbare aandoeningen (NCD’s)
In de regio en de Amerika’s is bijvoorbeeld de prevalentie van depressie en angst toegenomen. Een van de zorgwekkende aspecten van de huidige pandemie is, dat geestelijke gezondheidszorg nu meer dan ooit nodig is. Deze is vooral verstoord door de effecten van de pandemie.
PAHO-vertgenwoordiger in Suriname Karen Lewis Bell zegt, dat NCD’s het aantal doden tijdens de pandemie heeft vergroot en sociaal-economische gevolgen met zich heeft meegebracht. Volgens de PAHO-vertegenwoordiger zijn de gevolgen te merken bij achtergestelde gemeenschappen. Behalve de niet overdraagbare aandoeningen heeft Covid-19 ook een geestelijke gezondheidscrisis aangewakkerd en de essentiële diensten en ondersteuning verstoord.
“Om echter beter voorwaarts te bouwen en de duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken moeten we niemand achterlaten.
“Ook moeten we de weerbaarheid tegen toekomstige crises versterken, dat kan alleen als we meer investeren in niet overdraagbare aandoeningen en geestelijke gezondheid”, zegt Margaret Jones Williams, plaatsvervangende vertegenwoordiger van de UNDP in Suriname. Williams zei dit zondag tijdens een presentatie over een onderzoek naar de besparingen die ons land kan maken als slechts enkele beleidsmaatregelen geplaatst worden in ons gezondheidszorgsysteem.
De 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling erkent NCD’s en psychische stoornissen als een grote uitdaging voor duurzame ontwikkeling. Specifiek, doelstelling 3.4 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen roept op tot vermindering van een derde van vroegtijdige sterfte door NCD’s tegen 2030 door middel van preventie en behandeling, en voor de bevordering van geestelijke gezondheid en welzijn. Momenteel liggen slechts een paar landen in Amerika op schema om deze wereldwijde doelstelling te halen; de NCD en de investeringszaak in de geestelijke gezondheidszorg geeft Suriname een sterke impuls om vooruitgang te boeken.