Met de oproep “Gebruik minder stroom tijdens de piekuren. Samen voorkomen we problemen”, moedigt de Energiebedrijven Suriname (EBS) de samenleving aan om bewuster om te gaan met elektriciteitsverbruik. Volgens de EBS vallen de piekuren tussen 11:00 – 15:00 uur en 19:00 – 23:00 uur.
Sinds 8 maart voert de EBS een bewustwordingscampagne via zijn Facebookpagina. Dagelijks worden daar energiebesparingstips gedeeld om huishoudens te helpen hun stroomverbruik te verminderen. Een van de adviezen is bijvoorbeeld om kleding aan de waslijn te laten drogen in plaats van een elektrische droger te gebruiken.
Oplopend stroomverbruik en dalend waterpeil
Het stroomverbruik in Suriname is sinds vorig jaar sterk toegenomen, terwijl het land al twee jaar kampt met een energiecrisis. In februari 2024 maakte de Suriname Power Company (SPCS) bekend dat het waterpeil van het stuwmeer aan het dalen was. Hierdoor moest de gebruikelijke opwekcapaciteit van 140 megawatt worden teruggebracht naar 90 megawatt. Dit werd veroorzaakt door een droge periode die al bijna zes maanden aanhoudt. In januari van dit jaar daalde het waterpeil met 4,5 meter, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.
Door het watertekort kan er onvoldoende hydro-elektrische energie worden opgewekt, wat een directe impact heeft op de energievoorziening. Volgens experts zal de situatie verder verslechteren als er niet snel voldoende regen valt. Het minimale waterpeil waarbij de turbines nog redelijk functioneren, is 236 voet. Bij een lager peil kunnen de opwekmotoren niet meer werken, wat de energievoorziening ernstig in gevaar brengt.
Hoge kosten voor thermische energie
Om het tekort aan hydro-elektrische energie op te vangen, heeft de regering vorig jaar ingezet op thermische energie, opgewekt uit olie. Dit werd door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, als ‘dure stroom’ bestempeld. De kosten voor deze energieopwekking waren hoog, mede doordat de olieprijzen afhankelijk zijn van de wereldmarkt. Minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, gaf toen aan dat er bijna USD 50 miljoen extra nodig was voor thermische stroomproductie. Dergelijke middelen zijn momenteel niet beschikbaar.
Regering zoekt oplossing voor energiecrisis
EBS-directeur Leo Brunswijk verklaarde in januari tijdens een persconferentie dat de energiecrisis nog steeds voortduurt en dat het waterpeil nauwelijks is verbeterd. Hoewel er af en toe regen valt, is dit niet voldoende om het stuwmeer op peil te brengen. Brunswijk presenteerde destijds een voorstel aan de regering voor de aanschaf van noodstroom, wat een kostenplaatje van USD 25 tot USD 45 miljoen met zich meebrengt. Inmiddels is het maart en is er nog geen definitief besluit genomen.
Volgens ingewijden is het plan voor noodstroom nog steeds in overweging en zoekt de regering naar financiële dekking. Wie uiteindelijk de kosten van de noodstroom zal dragen, blijft onduidelijk. Brunswijk gaf aan dat samen met de regering wordt bekeken hoe de kosten kunnen worden opgevangen. Ondertussen blijven zowel de regering als de EBS oproepen tot energiebesparing, omdat het stroomverbruik nog steeds hoog is. Als het hoog verbruik blijft aanhouden en de situatie in stuwmeer hetzelfde blijft of verergerd, is het inzetten van loadshedding niet uitgesloten.
