De Europese Commissie heeft bevestigd dat de regels voor asiel en migratie “bindend blijven voor Nederland” en dat een wijziging van het Europees verdrag momenteel niet aan de orde is.
Dit volgt op een brief van minister Faber van Asiel en Migratie, waarin zij de Commissie informeerde over de Nederlandse wens om een opt-out te verkrijgen voor bepaalde Europese migratieregels, mocht er een nieuw Europees verdrag worden opgesteld.
Faber verzocht in haar brief aan Eurocommissaris Johansson om een uitzondering voor Nederland in verband meet specifieke Europese migratieregels, met als doel meer controle te krijgen over het eigen asielbeleid.
Een woordvoerder van de Commissie heeft bevestigd de brief van Faber te hebben ontvangen, maar geeft aan dat een wijziging van het EU-verdrag op korte termijn niet wordt verwacht. Evenmin worden er op korte termijn Europese wijzigingen in het asiel- en migratiebeleid voorzien.
De woordvoerder benadrukt dat Faber erkent dat een opt-out een verdragswijziging vereist. De Commissie verwelkomt bovendien het feit dat Nederland aangeeft dat de uitvoering van het pas aangenomen EU-migratiepact prioriteit heeft. Dit pact bevat afspraken over onder andere het direct screenen van migranten aan de Europese buitengrenzen en het classificeren van asielzoekers als kansrijk of kansarm. Volgens het pact zullen migranten vanaf medio 2026 aan de buitengrenzen van de EU te horen krijgen of ze toegelaten worden.
Politiek verslaggever Jorn Jonker merkt op dat de snelle stap van het kabinet vooral symbolisch is. Faber wil laten zien dat ze voortgang boekt en het regeerprogramma serieus neemt. Jonker wijst erop dat, hoewel de kans op succes klein is en het proces jaren kan duren, de boodschap van een verandering in Nederland al is afgegeven. Faber heeft hiermee een belangrijk punt voor de PVV al bereikt, ook al betreft het slechts de eerste stap in een langdurig traject. De timing van de brief, op de ochtend van de Algemene Politieke Beschouwingen, trekt ook politieke aandacht naar de PVV, ondanks dat Geert Wilders niet meer de eerste spreker is. Nu GroenLinks-PvdA die eer heeft, blijft de PVV echter in de schijnwerpers staan.