In groep H zitten (tussen haakjes de plaats op de
FIFA-ranglijst) : 1 Portugal (9) 2. Ghana (61) 3. Uruguay (14) 4. Zuid-Korea (28)
Het kan niet anders dan dat de belangrijkste verhaallijn in Groep H gaat zijn, het vermijden van Brazilië uit Groep G, in de achtste finales. De nummer twee uit Groep H, krijgt bij de start van de knock-out fase direct te maken met de nummer één uit groep G, waar Groep H aan gekoppeld is. Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid Brazilië worden.
Vooral bij Portugal zullen ze er alles aan doen om geen verrassingen te krijgen tegen de andere drie landen in de Groep H. Cristiano en de nationale selectie van Portugal hebben simpelweg te veel kwaliteit in huis om niet op de eerste plaats te staan na drie wedstrijdronden. Als Portugal zich verslikt en niet op nummer één eindigt, kan het WK daarna, voor hun, snel voorbij zijn.
Voor Ronaldo zal het extra dramatisch zijn als het zo loopt omdat hij, precies als zijn jarenlange rivaal Lionel Messi, zijn laatste WK gaat spelen. Net als
Messi, heeft Ronaldo nooit het WK gewonnen en dus wordt Qatar 2022 zijn laatste mogelijkheid om deze ontbrekende hoofdprijs aan zijn erelijst toe te voegen. Ronaldo’s WK afscheid leeft ook bij de andere spelers in de selectie, want daarmee komt er ook en einde aan een speciaal tijdperk voor de Portugezen.
Maar, Ronaldo is niet de enige stervoetballer in Groep H, die voor de laatste keer aan een WK gaat deelnemen. Ook aanvallers Luis Suarez en Edinson Cavani en Diego Godin gaan het voor een laatste keer doen, met de ploeg van Uruguay. Terwijl deze twee grote namen naar het einde van hun tijd bij de nationale ploeg gaan is er vers bloed aan het binnenstromen. Federico Valverde, de indrukwekkende middenvelder (van Real Madrid), spits
Darwin Nunez (Liverpool) en verdediger Ronald Araujo, staan aan het begin van hun interlandcarrière, maar lijken nu al gereed om over te kunnen nemen van de vertrekkende groep. De twee generaties die nu in de selectie van Uruguay zitten, kunnen, als de juiste balans gevonden wordt tussen ervaring en jeugdigheid, samen nog niets van betekenis neerzetten tijdens Qatar 2022. Uruguay lijkt daarom de meest waarschijnlijke kandidaat om in Groep H de tweede plaats te pakken.
Van de twee overige landen in Groep G heeft, gelet op hun verleden, Zuid-Korea (FIFA nr. 28) de grootste reputatie als het gaat om presteren in een WK. In 2002, toen samen met Japan het eindtoernooi werd georganiseerd, lukte het Zuid-Korea om de halve finale te halen. De beelden van miljoenen, uitzinnige Zuid-Koreanen gingen de hele wereld over. Dat is tot nu toe de beste prestatie van dit Aziatisch land dat al tien keer eerder een WK bereikte.
In 2010 ging Zuid-Korea naar de achtste finale en sindsdien was de groepsfase steeds het eindstation. De huidige selectie van de Zuid-Koreanen heeft één grote naam in de gelederen: Son Hueng-Min, de watervlugge aanvaller van Tottenham Hotspur. Maar hij is nu herstellende van een spierblessure dus zal hij bij de start van het WK niet topfit zijn. Zuid-Korea heeft op papier niet veel kansen de volgende ronde te halen, maar zou wel roet in het eten kunnen gooien van de favorieten Brazilië en Uruguay.
Het land in Groep H met, op papier, de kleinste kans de volgende ronde te halen is Ghana, FIFA’s nummer 61. Maar, de praktijk zou wel anders kunnen uitpakken omdat Ghana wel een paar interessante namen in de selectie heeft. Voor Ghana wordt het de vierde keer op een WK. De eerste keer, in 2006 ging de vertegenwoordiger van Afrika naar de achtste finale, een super prestatie bij het debuut. 2010 was zeker het hoogtepunt, toen de kwartfinale werd gehaald. In de ontmoeting tegen Uruguay, voor een plek in de halve finale, kwam Ghana in de verlenging, in een droompositie toen het een strafschop kreeg. Maar die penalty werd niet benut en Uruguay won uiteindelijk toch middels de strafschoppenserie.
In 2014 gingen de Ghanezen niet verder dan de groepsfase. Nu Ghana weer een eindronde heeft gehaald, zullen de fans stiekempjes wel hopen op een nieuwe stunt. Het gaat moeilijk worden, maar met spelers als verdediger Daniel Amartey (Leicester City), middenvelders Mohamed Kudus (Ajax) en Thomas Partey (Arsenal) en aanvallers Inaki Williams (Athletic Bilbao) en Jonathan Ayew (Crystal Palace) is Ghana beslist niet kansloos. Gouden Bal Trofee. Deze trofee wordt toegekend aan de beste speler van het WK.
Lijst met Gouden Bal winnaars (1978-2018)
1978 Mario Kempes Argentinië
1982 Paolo Rossi Italië
1986 Diego Maradona Argentinië
1990 Salvatore Schillaci Italië
1994 Romario Brazilië
1998 Ronaldo Brazilië
2002 Oliver Kahn Duitsland
2006 Zinedine Zidane Frankrijk
2010 Diego Forlan Uruguay
2014 Lionel Messi Argentinië
2018 Luka Modric Kroatië