De gemeenschap van Brokopondo heeft na de situatie waarbij er moeilijk vuil werd opgehaald, het initiatief genomen om een projectvoorstel te doen bij Conservation International. Stichting Tumaw, die met het initiatief kwam, vond het niet goed dat toeristen in het gebied komen en een heleboel vuilzakken zien liggen.
Tegen deze achtergrond is gisteren het project ‘We krin fu libi krin’ gelanceerd in de krutu oso van het dorp Brownsweg in het district Brokopondo. Dit project moet zorgen voor bewustwording voor vuilophaal en verwerking. Het project is tot stand gekomen door de inspanningen van Conservation International, Suresur, Fernandes Bottling, Small Grants Programme (SGP) en het Ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport.
Loes Trustfull, projectcoördinator, is blij dat het initiatief uit het dorp zelf is gekomen. Ze is van mening dat dit het voorbeeld moet zijn dat organisaties en bedrijven niet langer op de overheid moeten wachten om verbetering te brengen waar nodig. Ook Trustfull is niet te spreken over de manier waarop er met vuil wordt omgegaan. Ze benadrukt dat het geen gezicht is wanneer toeristen het gebied binnenkomen.
Daarnaast wees ze erop dat het gooien van plastiek in het milieu vergaande gevolgen kan hebben. Daarom wil ze dat er een gedragsverandering teweeggebracht wordt. Dat is trouwens ook wat het project ‘We krin fu libi krin’ beoogt. “Plastiek moet niet terecht komen in het milieu. Daarom hebben we workshops georganiseerd om te weten hoe we de boodschap overbrengen aan de gemeenschap.” Ook zijn er rangers geïdentificeerd om de bewustwording op gang te brengen. Het gaat om 10 vrouwen uit het dorp, die voornamelijk actief zullen zijn in het natuurpark, Brownsberg.
Districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo is ingenomen met het project omdat het nog eens een voorbeeld is dat er veel goede dingen gedaan worden in het district. Hij zegt dat dit project ook naar andere delen van het district gebracht zal worden. Echter is er een begin gemaakt in Brownsweg omdat dit het drukste en grootste dorp is van Brokopondo.
De verantwoordelijkheid voor dit project zal volgens hem na de lancering liggen bij de bestuursdienst, maar ook zullen de burgers dit project moeten helpen dragen. Suresur heeft ervoor gezorgd dat er twee recyclebakken geplaatst zijn in het dorp. Er is een grote geplaatst bij de krutu oso van Brownsweg. Samen met Fernandes, zal Suresur trainingen verzorgen over vuilscheiding. Ook zullen de diverse stakeholders van dit project schoolkinderen informeren over hoe om te gaan met het milieu en het belang van het scheiden van afval.
De SGP heeft gezorgd voor de financiering van dit project. Erick Wijngaarde, van SGP, liet weten dat de organisatie nu al vier projecten heeft lopen in Brokopondo. “Dit project past in het beleid dat SGP moet uitvoeren en ik ben blij dat initiatief uit de gemeenschap komt. De hoofdtaak is dat het milieu beschermd moet worden en tegelijkertijd moet er gewerkt worden aan verdere ontwikkeling van het gebied.”
Jennyfer Jozefzoon-Wachter, onderdirecteur Districtsbestuur en Decentralisatie van het ministerie van ROS, zegt dat dit project een goed voorbeeld is van burgerparticipatie. “Zo moet het zijn, burgers moeten het beleid van de overheid ondersteunen met eigen initiatieven”, aldus Jozefzoon-Wachter.