Een dak boven het hoofd is het minimale dat elk gezin in Suriname verdient, op basis van de rijkdommen van het land. De afgelopen 3 jaar is het de regering niet gelukt om met haar huisvestingsbeleid tastbare resultaten neer te zetten ter tegemoetkoming van het volk. Dit ondanks de president van het land vaker praat over het bouwen van woningen. Tot op dit moment blijkt het alleen maar om zoete praatjes te gaan, want nog geen ene Surinamer heeft mede dankzij het huisvestingsbeleid van de overheid zijn of haar huissleutels in ontvangst mogen nemen.
Nupas zal worden overgegaan tot het bouwrijp maken van percelen. Hiertoe heeft president Chan recentelijk het startsein gegeven te Reeberg. Enkele dagen daarna is kenbaar gemaakt dat ook kavels te Koewarasan, de Peprepin- en Merveilleweg, Rijsdijk (Para), de Poerwodadiweg (Wanica), Richelieu (Commewijne), Hazard (Nickerie) en Charlesburg (Paramaribo-Noordoost) gereed gemaakt zullen worden voor de bouw. Het valt op dat bij enkele van de genoemde gebieden er geen ruchtbaarheid is gegeven bij de verstrekking van grondpapieren.
Verder is het ook opvallend dat het Altona 2 project (nabij Wanica Ziekenhuis), waar meer dan drieduizend burgers in aanmerking zijn gekomen al drie jaar in de diepvriezer is beland. Hebben deze burgers geen recht op bestaanszekerheid? Overigens wachten zij al drie jaar op een overheid om haar plicht voor het bouwrijp maken van het gebied na te komen. Politici het is triest dat u niet eens uw eigen Surinamers in deze kwestie kunt faciliteren, maar wel openhartig bent om Mennonieten in Suriname te faciliteren. Meent u het wel met uw volk? Ook van het Kronenburg- en Sabaku-project is in de planning van de overheid geen spoor te bekennen. Hebben deze burgers ook geen recht op nutsvoorzieningen en infrastructuur?
Burgers die in aanmerking zullen komen voor een bouwrijpe kavel zullen in de gelegenheid gesteld worden een hypotheek te nemen van bijkans 1 miljoen SRD tegen een rente van 7 procent per jaar. Dit bedrag is net genoeg voor het opzetten van een kale twee tot driekamerwoning. Dan praten we nog niet over de inboedel, dievenijzer, schutting, etc.… De vraag die hierbij rijst is; hoeveel burgers zullen daadwerkelijk voor deze financiering in aanmerking komen? Zo iemand zal maandelijks dicht bij de tienduizend SRD moeten aflossen voor de hypotheek. Het aflossingsbedrag mag maximaal een derde deel van het nettosalaris zijn. Dat betekent in dit geval dat zo iemand of zo een gezin maandelijks dertigduizend SRD als nettosalaris moet hebben. Het gros van de Surinamers heeft op dit moment een inkomen van niet meer dan tienduizend SRD per maand, dus zal het merendeel van de woningzoekenden niet zijn geholpen.
Het landelijk woningbouwprogramma is gedoemd te mislukken, als het besteedbaar inkomen van vooral de woningzoekenden niet marktconform wordt. Trouwens tegenwoordig is haast alles waarvoor de samenleving moet betalen marktconform, alleen het besteedbaar inkomen blijft ver beneden de norm. Overigens is in De Nationale Assemblee de BTW in behandeling. Zoals het er nu uitziet zullen consumenten over bepaalde belastingvrije producten, binnenkort belasting moeten betalen. Het volk heeft het al moeilijk om te overleven. Het water stijgt tot aan de lippen. Hoe zal men dan nog in staat zijn een huis te bouwen in deze zeer zware tijd.