Door middel van het project ‘Iedereen hoort erbij, dat maakt mij blij’, wil de Stichting Nationaal Monument Kind met Beperking Suriname werken aan meer inclusiviteit voor kinderen met een beperking in de Surinaamse samenleving.
In een inclusieve samenleving hoort elk kind erbij, zo ook het kind met een beperking. “Kinderen met een beperking hebben, net als andere mensen, ook behoeftes, talenten en aspiraties in het leven. Wij hopen dat met deze activiteit de eerste aanzet wordt geven om de maatschappij bewust te maken hiervan. Deze kinderen hebben ook waarde. Deze waarde moeten we erkennen, ongeacht de beperking”, stelt directeur Cultuur Roseline Daan bij de opening.
De stichting had vandaag haar eerste activiteit op het terrein van de Paramaribo Zoo. Kinderen tussen de 10 en 15 jaar zonder beperking en kinderen en personen met een beperking tot 25 jaar van de Huber Stichting en Huize Betaljada konden hun creatieve talenten tonen door een tekening/schilderij te maken onder begeleiding van leerkrachten van de Nola Hatterman Art Academy. “3 december is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Mens met een Beperking en dat is nou net ook mijn jaardag. In dat kader ontplooi ik reeds jaren activiteiten voor deze doelgroep. En binnen mijn functie probeer ik vanuit het directoraat Cultuur mij in te spannen dat zij meer mogelijkheden krijgen om zich creatief te uiten.”
Volgens directeur Daan heeft de afdeling Cultuur en Creatieve Vorming van het directoraat Cultuur in het verleden vele instanties betrokken om middels dans, handicraft, muziek en dergelijke deze doelstelling uit te voeren. Vanwege Covid-19 is hierin stagnatie gekomen, maar men is al doende dit traject weer van start te laten gaan.
Acceptatie van kinderen met een beperking betekent ook mogelijkheden creëren dat zij mee kunnen doen aan maatschappelijke activiteiten. In Suriname is het kind met een beperking vaak achtergesteld en is er weinig aandacht voor deze groep. Met het opzetten van het monument wordt nationaal aandacht gevraagd voor erkenning en verbetering van de situatie van deze groep door de Surinaamse samenleving. De tekeningen en schilderijen zullen dienen als inspiratie voor het ontwerp van het monument kind met een beperking.
Lionsclub Paramaribo Noord levert ook haar bijdrage in het geheel door onder andere te helpen met het verzorgen van de versnaperingen. Door middel van het organiseren van activiteiten voor deze doelgroep,waarbij kinderen zonder een beperking worden betrokken hoopt de stichting dat de kinderen onderling elkaar beter leren kennen, het respect voor kinderen met een beperking te bevorderen en de acceptatie te stimuleren.
Het stichtingsbestuur bestaat uit Barryl Biekman, J. Fernandes en Quintis Ristie (BlueGreen Media). “Wij hopen met de verschillende bewustwordingsactiviteiten dat de sociaal-maatschappelijke ondersteuning groter gaat worden en ook het draagvlak te vergroten voor de realisatie van het nationaal monument”, stelt Ristie.
Ristie gelooft dat nadenken over inclusiviteit ook iets is waar de Surinaamse samenleving zich mee moet bezighouden omdat in een gezonde samenleving mensen voor elkaar klaarstaan om elkaar te helpen. “Zo zorg je er samen voor dat alle inwoners maximaal zelfredzaam zijn. Dat kan alleen wanneer je,je inzet voor het ontwikkelen van de talenten van alle inwoners, ongeacht hun afkomst of beperkingen.”