Wie had kunnen voorspellen dat we een armzalige of sober kerstfeest en jaarwisseling zullen hebben? Het is pijnlijk, maar waar dat velen in Suriname geen vreugdevolle feestdagen tegemoet gaan. In deze van oudsher geestelijke periode blijven, ondanks diverse smeekbeden, donkere wolken boven ons geliefd land hangen. Suriname is de afgelopen dagen in een ietwat strakkere wurggreep van het 8 decemberstrafproces belandt. De sfeer die dwars door de samenleving leeft, is een vrees voor sociale onrust wanneer de hoofdverdachte in detentie wordt genomen om zijn 20 jaar gevangenisstraf uit te zitten. Deze beladen sfeer is niet het enige factor dat zorgt voor sombere dagen.
Voor een groot deel van de Surinaamse bevolking is het anno 2023 niet eens mogelijk om een kerstbrood en kaas op tafel te leggen, laat staan een uitgebreid menu te hebben op deze speciale dagen. Het grootste deel van de bevolking lijkt in plaats van de kerstlichten in de tunnel te zien, juist dieper het dal in te glijden. Desondanks zullen wij als samenleving inspiratie moeten putten uit deze zeer moeilijke tijdperk om in harmonie, vrede en vreugde met elkaar samen te leven. Het heeft helemaal geen zin om elkaars leven zuurder te maken, dan het al is. Wie een ander kwaad doet, zal ooit eens daarvoor boeten.
Van oudsher staat kerst in het licht van vrede, liefde, hoop en moed om met ‘nieuwe’ levenskracht het nieuw jaar te beginnen. Dit geldt voor hen die het christendom belijden en ook vele anderen. Suriname is in een noodlijdende situatie terechtgekomen. Het leven is niet alleen harder, maar ook gruwelijker geworden. Harteloosheid verspreidt zich steeds meer, vooral op werkplekken, bij het zaken doen, binnen de overheid en vanuit de regering naar het volk toe. Ook de criminelen schromen er niet voor om medeburgers te beroven en mishandelen tot bloedens toe. Alles wat mensen hebben opgebouwd wordt van hen afgepakt. Niet alleen door inbrekers, maar ook door de netjes geklede politici. Er is heel veel gebrek aan zekerheid, vanwege de verslechterde economische situatie. Voor heel veel gezinnen is er geen financiële stabiliteit, laat staan groei en bloei. Waar het de middenklasse lukte om tien jaar geleden met een baan tevreden te leven, heeft men nu twee of drie banen nodig om te overleven.
Als u om zich heen kijkt met een objectieve bril, dan zult u zien dat het een gewoonte is geworden voor Surinamers om elkaar op te offeren voor eigen gewin. Politici, ambtenaren en collega’s gooien elkaar vaker onder de bus om hun eigen imago, functie, positie, etc. te beschermen. Mensen werken anderen tegen om een functie te krijgen, ook al voldoen ze zelf niet aan de eisen. Gelooft u het of niet het draait in Suriname al geruime tijd niet meer om het algemeen belang, maar het eigen belang. Elkaar opofferen en misleiden door voor en over elkaar te liegen is de normaalste zaak geworden. Ook het doen van valse beloftes naar het volk toe is bij politici meer gewoonte dan incident. Dat is niet waarvoor Jezus Christus staat. Wij herdenken in deze periode de geboortedag van Jezus Christus, daarbij is van cruciaal belang zijn levensboodschap.
Velen hebben de boodschap van Jezus Christus niet begrepen. De boodschap is niet geweest veel lekker eten, of veel rijkdom bezitten. De boodschap is ook niet geweest met elkaar vechten en ook niet dat naties oorlog met elkaar voeren. De boodschap is ook niet dat we elkaar vermoorden, vernietigen of neerhalen. De boodschap is ook nooit geweest dat we elkaar beroven, bestelen, verkrachten of welke andere manier pijnigen. De boodschap is ook niet anderen uit te melken. De boodschap is ook niet buit het volk uit om jezelf te verrijken. Nog minder zal de boodschap zijn offer jouw naasten, collega’s, vrienden of volk op om succesvol te zijn. Jezus Christus heeft gekozen om zijn volk te bevrijden. Hij heeft daarvoor zichzelf opgeofferd en niet zijn volgelingen, nog minder een volk en ook niet zij die niet in hem geloven. Deze opoffering staat in het teken van bevrijding van lasten of beter gezegd het kwade. Jezus Christus heeft nimmer het volk in een put of de duisternis ingestuurd, nog minder in een tunnel om het licht te zoeken. Jezus was het licht. Jezus Christus was niet steeds op peperdure reizen en toch is het christendom een geloofsovertuiging van wereldformaat. Vrolijk en gezegend Kerstfeest aan u allen.