Met het 75-jarig bestaan van de VHP staat parlementariër Mahinder Jogi stil bij wat zijn partij de afgelopen jaren heeft kunnen bewerkstelligen. De oranje partij zal op 16 januari officieel haar 75-jarig bestaan herdenken. Als voorloper heeft VHP’er Hardeo Ramadhin een boek gepresenteerd waar 75 jaar politieke groei en ontwikkeling van de partij is vastgelegd.
Met de opgedane kennis over de 75 jaar is de VHP-parlementariër van mening dat eerlijkheid naar de samenleving toe de beste strategie is, wil zij goede resultaten behalen bij de volgende verkiezingen. “We moeten eerlijk zijn tegen de mensen. We moeten de mensen zeggen wat we hebben aangetroffen, wat we hebben opgelost, wat we niet hebben kunnen doen en waaraan dat heeft gelegen”, merkt Jogi op. Voor hem is het ook belangrijk om aan te geven waarom bepaalde zaken die toen waren beloofd door de VHP, niet zijn behaald. “We hebben nog meer tijd nodig om meer te kunnen realiseren. We hebben het land inderdaad uit de crisis geholpen.”
Jogi is van mening dat de huidige regering hard heeft gewerkt om vooral de economie op macro-economisch niveau op spoor te brengen. “Er zijn genoeg indicatoren daar voor.” Voor hem is de wisselkoers hier een duidelijk voorbeeld van omdat deze de afgelopen periode vrij stabiel is geweest. Ook het opkopen van valuta bij de banken is volgens Jogi aanzienlijk verbeterd. Enkele maanden terug maakte DSB bekend dat rekeninghouders elke maand minimaal USD 5000,- aan valuta kunnen opkopen bij de bank. “Dit is een bijzondere ontwikkeling. Iets wat we sinds 2012 niet meer konden, de monetaire reserve is meer dan een miljard, de reserve bij de banken zit dicht bij een half miljard. Dit zijn de hoge indicatoren”, merkt Jogi op.
Ook het traject van IMF is volgens de VHP’er een mijlpaal van de regering, omdat de organisatie naar inziens van Jogi de regering kritisch begeleidt. “Deze president heeft gedurfd om in zee te gaan met het IMF en met succes.” Het oppakken van het sociaal beleid, de koopkrachtversterking en het verhogen van de verschillende uitkeringen is ook een mijlpaal, zegt Jogi. “Het geld komt ergens vandaan, want bij het aantreden was er geen geld.” Ondanks de verschillende mijlpalen zijn er toch wat zaken die beter aangepakt moeten worden. “De mensen klagen nog over de prijzen in de winkels, brandstofprijzen zijn verhoogd, dat is een feit, maar de aanzetten zijn gegeven om deze zaken aan te pakken”, merkt Jogi op.
President Chandrikapersad Santokhi heeft bij de beëdiging van de nieuwe minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Ines Pane, aangegeven dat in 2024 het sociaal beleid van de regering prioriteit zal genieten. Er was heel veel kritiek vanuit de samenleving, omdat het sociaal beleid van de regering niet goed werd uitgevoerd. Ook vanuit IMF werden er scherpe kanttekeningen geplaatst over het sociaal beleid. De VHP-parlementariër gaf aan dat hij het kritisch zal volgen in het parlement. Jogi geeft aan dat binnen het sociaal beleid de studenten ook meegenomen moeten worden. “Want het kan niet dat een student de school niet kan bezoeken omdat deze geen geld heeft.” Hij is van mening dat de regering hierin moet investeren, want de studenten zijn onderdeel van de toekomst in Suriname. “Want dat is een duurzame investering.”
Een andere uitdaging voor de samenleving is veiligheid, merkt Jogi op. Hij is van mening dat er meer middelen vrijgemaakt moeten worden om de veiligheid van de samenleving te kunnen garanderen. In de afgelopen periode is er veel kritiek geleverd op de regering als het gaat om veiligheid. De minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, heeft meerdere keren aangegeven dat zijn ministerie al met een plan bezig is en op financiële middelen wacht om de verschillende veiligheidskorpsen te versterken en te ondersteunen. Echter kwam dat volgens Amoksi niet zo snel van de grond. Dit moet volgens Jogi tot het verleden gaan behoren. “Verbeteren van veiligheid en gezondheidszorg zijn enkele van de zaken waarop de regering zich nu moet richten.”