Koning Willem-Alexander zal op 1 juli geen excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Hoewel sommige mensen daarop hopen, lijkt de koning uit te sluiten dat dat gebeurt. Hij vertelt aan NU.nl dat het bij de excuses van de regering en zijn aanwezigheid bij de nationale herdenking blijft.
De koning is onderdeel van de regering. Die stelde de excuses op, dus die zijn ook namens hem opgesteld, vertelt hij tijdens het gesprek op Sint-Maarten. Verschillende slavernij organisaties vinden dat de spijtbetuiging ook uit de mond van Willem-Alexander moet komen. Maar dat symbolische gebaar zal er dus niet komen.
De excuses zijn bewust opgesteld door de regering, zegt de koning. Er zal wel een ander symbolisch gebaar zijn: hij zal aanwezig zijn op 1 juli. Op die dag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk herdacht en gevierd.
De koning begrijpt wel dat er behoefte aan een symbolisch gebaar is, wordt duidelijk als NU.nl doorvraagt. Maar het zal slechts bij dat begrip blijven.
Willem-Alexander zegt dat slavernij “een misdaad tegen de menselijkheid is die onderkend moet worden, zodat we in het reine komen”. Hij benadrukt in het gesprek dat het belangrijk is dat iedereen in Nederland vrij kan leven. Dus ook de bewoners van de Caribische eilanden, die de koning de afgelopen weken samen met koningin Máxima en prinses Amalia bezocht.
Amalia vertelt dat het slavernijverleden een onderwerp is waar zij en haar familie veel interesse in hebben. Volgens de troonopvolgster is het tijdens haar kennismakingsbezoek “voelbaar gemaakt en dichtbij gekomen”. Ze vindt het fijn dat ze persoonlijk heeft kunnen spreken met nazaten van tot slaaf gemaakte mensen. Dat raakte haar “diep en persoonlijk”.
Op een eiland als Sint-Maarten hebben mensen nog steeds last van discriminatie, en “daar moet iedereen aan werken”, vindt de koning.