De Readytex Art Gallery opent op donderdag 15 mei de milieugerichte tentoonstelling ‘M’ma Aisa e krey – Awareness of the Environment in Art’, waarin kunst en ecologisch bewustzijn elkaar versterken.
Readytex Art Gallery nodigt het publiek uit voor een bijzondere avond waarin kunst en milieubewustzijn samenkomen. Onder de titel M’ma Aisa e krey – Awareness of the Environment in Art opent op donderdag 15 mei een tentoonstelling waarin zeventien kunstenaars op eigen wijze reflecteren op het milieu en de ecologische uitdagingen van deze tijd.
De expositie is samengesteld door kunstenaar en curator Kit-Ling Tjon Pian Gi. Zij selecteerde werk waarin milieuaspecten centraal staan, van ‘Recycle Art’ tot kunstwerken vervaardigd uit natuurlijke materialen. Elk werk vertelt een verhaal over de relatie tussen mens en natuur, met unieke invalshoeken en artistieke benaderingen.
Kunst als spiegel voor milieuproblematiek
Zo laat Sunil Puljhun met zijn werk *Petitie* een visuele oproep zien aan beleidsmakers om vervuiling en vernietiging van de leefomgeving tegen te gaan. “Willen wij werkelijk een toekomst waarin men met koolstofmaskers moet rondlopen?” vraagt hij retorisch.
In het werk Nature Talks van John Lie A Fo komen spirituele symbolen uit de leefwereld van Inheemsen en Marrons samen om te spreken over de vernietiging van de natuur. Shaundell Horton verbeeldt het kwetsbare regenwoud dat bedreigd wordt door kleinschalige goudwinning. Kurt Nahar toont twee werken geïnspireerd op de olieramp van Deepwater Horizon, waarin maatschappijkritiek centraal staat.
Ook Kit-Ling Tjon Pian Gi zelf stelt kritische vragen over Surinames status als carbon-negatief land: “Beschikken wij ook over het zuiverste water en de schoonste lucht?” Rinaldo Klas toont al decennialang zijn bezorgdheid over de bedreiging van Surinames biodiversiteit.
Andere deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Dhiradj Ramsamoedj, Hanka Wolterstorff, Kenneth Flijders, Miguel Keerveld, René Tosari, Maartje Jaquet (in samenwerking met Klas), Roddney Tjon Poen Gie, Sri en Soeki Irodikromo (✝), en de gastkunstenaars Sirano Zalman en Lyroy Caupain. Videojournalist Erlan Sleur draagt bij met een korte film over de verwoestende impact van goudwinning, gemaakt met eigen beeldmateriaal.
Lezingen over biodiversiteit en klimaat
De opening op 15 mei begint om 19.15 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en omvat drie presentaties van prominente deskundigen op het gebied van milieu:
Monique Pool, directeur van Green Heritage Fund Suriname, spreekt over biodiversiteit met nadruk op fauna.
Jamille Haarloo, onderzoeker bij NARENA/CELOS, belicht de impact van klimaatverandering.
Dimitri Tjon Sie Fat, technisch specialist bij MapBiomas, bespreekt de wisselwerking tussen milieu, mens en maatschappij.
De tentoonstelling biedt een inspirerende gelegenheid om na te denken over de rol van kunst in het bevorderen van milieubewustzijn en het beschermen van onze natuurlijke leefomgeving. Readytex Art Gallery nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze unieke samensmelting van kunst, kennis en activisme.