Als Suriname zijn gezondheidsbeleid, dat betrekking heeft op beweging, reduceren van tabaksgebruik, alcohol en zout aanpakt, kan ons land binnen de komende 15 jaar USD 268 miljoen bezuinigen op gezondheidszorgdiensten.
Dat zeggen de Pan American Health Organization (PAHO) en het United Nations Development Program, die samen met het Ministerie van Volksgezondheid een studie hebben gedaan naar ‘De investeringscase voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten en psychische stoornissen in Suriname’. De resultaten van deze studie zijn zondag gepresenteerd met ondersteuning van RTI International en het project is uitgevoerd binnen het “Health System Strengthening for Universal Health Coverage Partnership”-project dat door de Europese Unie wordt gefinancierd.
“De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat er een sterke wetenschappelijke basis is om te investeren in preventieve en controlemaatregelen die de gezondheids- en economische last van niet-overdraagbare aandoeningen en psychische stoornissen verminderen en de toegang tot zorg verbeteren”, zegt de directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul.
Interventies
Er zijn drie groepen van interventies, zoals het beleid om lichamelijke inactiviteit en tabak, alcohol- en zoutconsumptie te verminderen. Ook is klinische interventie om hart- en vaatziekten en diabetes onder controle te houden een van de maatregelen. Ook mentale gezondheid, zoals het opschalen van behandelingen van psychische stoornissen, in het bijzonder depressie, alcoholafhankelijkheid en psychotische aandoeningen heeft beter beleid nodig.
terugverdien capaciteit
Als Suriname dit beleid doorvoert wat betreft mentale gezondheid kan ons land voor elke Surinaamse dollar die hierin wordt geïnvesteerd een return of investment van SRD 2,06 verwachten, dat wil dus zeggen voor elke SRD 1 de Staat SRD 2,06 bezuinigt of terugkrijgt uit de investering over een periode van 15 jaar. Als men kijkt naar het reduceren van tabaksgebruik kan ons land per SRD die erin wordt geïnvesteerd om dit te verminderen of zelfs te voorkomen, de regering SRD 10,3 bespaart of terugkrijgt uit de investeringen per SRD 1.
De terugverdiencapaciteit voor beleidsmaatregelen op bevolkingsniveau om zoutinname en alcoholverbruik te verminderen en ook lichamelijke beweging te stimuleren is geraamd op respectievelijk SRD 3,7, SRD 2,4 en SRD 1.9 per SRD 1 die wordt geïnvesteerd hierin. Bij de klinische interventies kan de Staat ongeveer SRD 5 per geïnvesteerde SRD terugverdienen.
“Het Ministerie van Volksgezondheid heeft de resultaten van deze studie omarmd en het belang van investeringen in interventies voor de preventie en bestrijding van NCD’s en psychische stoornissen als een belangrijke bijdrage aan de algehele gezondheid en ontwikkeling van het land. Dergelijke investeringen zullen helpen om vroegtijdige sterfgevallen te verminderen en de productiviteit te verbeteren.
PAHO/WHO blijft zich inzetten om samen te werken met het Ministerie van Volksgezondheid en andere sectoren om de bevindingen van deze studie te vertalen in concrete acties om SDG3 en andere duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken”, aldus Karen Lewis-Bell, PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname. Het rapport is het derde in zijn soort dat is uitgevoerd in de regio van Amerika, na Jamaica en Peru.
Het project werd uitgevoerd in het kader van de Inter-Agency Task Force van de Verenigde Naties voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten (UNIATF voor NCD’s) met als doel de inspanningen van de hele overheid en de hele samenleving te bevorderen, gecentreerd rond de meest kosteneffectieve strategieën voor het aanpakken van NCD’s en psychische stoornissen in Suriname.