Douane Bondsvoorzitter Joyce de Vlugt heeft woensdag tijdens een algemene leden vergadering benadrukt dat de leden bij de Belastingenbond, de bond bij de Ontvanger en Douanebond enorm boos zijn.
Ze stelt dat het gelukkig niet zo ver is gekomen dat het werk lamgelegd is, maar stelt dat de vakorganisatie bij vooral de douane gereed was om alles plat te leggen. Dit vanwege de perikelen rond de hervormingen van de organisaties die onder de belastingen vallen. Lid van de Staatsraad, Wilgo Bilkerdijk zegt dat de bonden zich gereed moeten maken voor een ‘serieuze fight’. Dit omdat de conceptwet Belastingautoriteit die is voorgesteld door de directie bij de Belastingdienst teruggetrokken moet worden. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan.
Varkentje wassen
Bilkerdijk zegt dat de bonden moeten opeisen dat de conceptwet teruggetrokken moet worden. Het ministerie van Financiën moet volgens hem de verantwoordelijkheid nemen. Dit omdat de Belastingdienst onderdeel is van het ministerie, maar bij deze de minister de verantwoordelijkheid moet nemen om dit varkentje te wassen. “Dit is hartstikke fout. Het kan niet dat het nog niet heeft plaatsgevonden en dan gaat het al fout. De wet moet zeker worden teruggetrokken.“ De wet zal naar zeggen van Bilkerdijk morgen aan de orde komen in staatsraad verband en zal daar flink onder vuur worden genomen. Latoya van Dijk, vakbondsleider van de belastingenbond, zegt dat het van onbehoorlijk bestuur betuigd dat zo een ingrijpende wet, niet bij de stakeholders is geponeerd. “In dit geval is de wet eerst ingediend, in plaats van overleg te hebben met de stakeholders om zo tot een goed concept te komen”, zegt van Dijk. De wet is eerst ingediend bij het parlement en daarna opgestuurd naar de verschillende vakbonden om feedback te kunnen geven. Van Dijk vraagt zich af wat voor toegevoegde waarde de feedback zal hebben, nadat de wet al bij het parlement ligt.
Niet misleiden
De Vlugt stelt dat er nooit antwoord is gekomen op de voorstellen en vragen van de bonden over investeringen die gepleegd moeten worden binnen de organisatie. Er is niets geregeld voor de ambtenaren bij het hervormingsplan dat onlangs gepresenteerd is door de regering. “Laat men niemand voor de gek houden dat jullie meer gaan verdienen of in een nieuw gebouw gaan zitten. Nu kan je je beroepen op de personeelswet.” Het is binnen de conceptwet niet duidelijk wat de toekomst is van de douaniers. Van Dijk zegt juist dat de rechtspositie van de ambtenaren niet is verzekerd in de wet. “Zodra de wet er is zijn we dan geen ambtenaren meer. Wat het daarna wordt is heel onduidelijk”, merkt de belastingen vakbondsleider op.
Geen commentaar
De douane bondsvoorzitter stelt verder dat er gereageerd is op het schrijven van de directeur der Belastingen. Hierin hebben de bonden bij de Belastingen samen gesteld dat zij niet tot becommentariëring over kunnen gaan omdat er onder andere geen overleg heeft plaatsgevonden en verregaande wijziging van het bestuur inhoudt.
Bilkerdijk zegt dat er tal van onduidelijkheden zijn in de conceptwet. Hij stelt dat er rekening gehouden moet worden met goed bestuur en hoe je dat inricht. “Dat moet je vaststellen in de wet. Met een wet als deze zitten we hartstikke krom.” De wet heeft ook verre gaande impact op de belastingbetaler. “Het concept van deze wet geeft enorme vergaande bevoegdheden aan de directeur zonder een goed controle mechanisme in te bouwen en dat de Belastingenautoriteit donaties mag ontvangen”, merkt van Dijk op. Wie zou de burger enige garantie geven dat de belastingsgelden juist worden ingezet, merkt zij op. Van Dijk maakt duidelijk dat de bonden niet tegen hervorming zijn, “maar het moet wel op de juiste wijze geschieden.”