De nieuwe kiesregeling, waarvan de behandeling maandag in het parlement is begonnen, is gevoelig voor corruptie. “Als we gaan naar One Person, One Vote, One Value, dan is het natuurlijk goed voor de democratische beleving en ik ben er ook voorstander van. Maar het betekent wel dat, vooral met de One Value gedachte, de deuren wagenwijd open staan voor partijen om stemmen te kopen”, zei DNA-lid Stephen Tsang in het parlement.
Hij zei dat het voor een kleine samenleving als Suriname en met de gevoelige economische situatie het wezenlijke gevaar bestaat dat mensen gauw bereid zijn om hun stem te gaan verkopen, dan wel dat geld wordt geboden om het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden. “Criminelen en drugsdealers kunnen zich op deze manier relatief makkelijk inkopen in een regering.”
Tsang benadrukte ook dat met het oog op de olie en gas er hele grote belangen in het vooruitzicht zijn en het zou niet ondenkbaar zijn als criminelen of zelfs vreemde mogendheden daartoe overgaan. “Daarom stel ik voor dat er wetgeving komt die het verhandelen, het opkopen, het verkopen, het aanbieden of doen aanbieden, of het aannemen of doen aannemen van geld of waardevolle spullen, ter beïnvloeding van het stemgedrag strafbaar stelt in de wet.” Hij weet niet in hoeverre het mogelijk is om dit in de grondwet of de kiesregeling op te nemen, maar hij stelt voor dat er zeer zware straffen hiervoor opgenomen worden om zulke praktijken te ontmoedigen. “Je zou dit zelfs onder de categorie landverraad kunnen brengen.”
Hij stelde ook voor om de stemhokken tijdens de verkiezingen zodanig in te richten, dat er geen foto of video van het stembiljet kan worden gemaakt, waarmee iemand een bewijs heeft van hoe hij of zij heeft gestemd en waarmee de persoon dan zijn of haar “beloning” kan gaan halen. Ook zijn er gevallen waar mensen ID-kaarten of oproepingskaarten van kiezers tijdelijk opkopen, zodat ze niet kunnen gaan stemmen op de verkiezingsdag. “Ik vraag mogelijkheden om dit soort handelingen strafbaar te stellen bij wet”, aldus Tsang.