Enkele jaren geleden, toen ex-president Desi Bouterse aan de macht was liet hij pas gedrukte geschiedenisboeken terughalen van scholen. Althans, als mijn geheugen mij niet in de maling neemt als hoe de regering de burgers met oogkleppen pakt, waren de boeken teruggehaald omdat er informatie was opgenomen over de militaire periode.
Naar het schijnt, kon de voormalige president, oud-legerleider en leider van het militair regime zich niet terugvinden in de manier waarop de geschiedenis van die periode was beschreven. “Als Bouterse dat mag dan mag Santokhi dat ook”, merkte iemand tijdens een discussie over de gebeurtenissen rondom een pas uitgegeven boek waarin het zaken doen in Suriname heden te dagen, alsook corruptie tot in de top wordt beschreven. Iemand anders in de discussie is de mening toegedaan dat hij juist verwachte dat Santokhi juist voorbeeldig zou zijn. “Niet omdat Bouta 20 moorden heeft gepleegd, dan wil dat zeggen dat Chan het ook mag.
Tijdens de vorige regering hebben Chan en aanhang zoveel negatief gesproken over het beleid. Er is toen zoveel fake nieuws gebracht. Er is naar IMF en andere internationale organisaties geschreven om geen zaken te doen met de toenmalige regering. Dezelfde mensen die daarachter stonden vreten nu hun nieren wanneer een ondernemer zijn ervaring deelt. San bun gi trawan mus bun gi yu ooktu!”
Velen struikelen over het gegeven dat de president, die ook in het boek wordt beschreven, vermoedelijk binnen 24 uur nadat het bekend was dat het boek is uitgebracht, grommend Vaco op het matje heeft geroepen. De uitgeverij moest per onmiddellijk het boekwerk uit de verkoop halen. Echter heeft deze actie van het staatshoofd voor het omgekeerde gezorgd. Het was daardoor een drukte van jewelste op Facebook.
Velen vroegen om het boek in PDF vorm toegestuurd te krijgen. Het ging dus juist viraal. De irritatie was te merken bij de president toen journalisten hem vragen stelden over het gebeuren. Hij waarschuwde daarbij eenieder die het boek verspreidt. Er zullen sancties volgen. Desondanks was het boek ‘uitverkocht’ op social media. Ook het ochtendblad De Ware Tijd heeft een ‘waarschuwing en sommering’ gehad van de president. Het medium noemt deze actie van het staatshoofd een van de vele waarmee hij inbreuk pleegt op de persvrijheid, die na de militaire periode door geen enkele andere leider is aangetast.
Santokhi zegt geen toestemming te hebben gegeven om zijn foto te gebruiken en ervaart de publicatie als schending van zijn recht op bescherming van zijn morele integriteit, goede naam en eer, maar ook zijn reputatie als president. Dit is verder schadelijk voor het imago van Suriname, vindt de regeringsleider. Het is duidelijk dat bepaalde politici al sinds jaar en dag met oogkleppen op rondlopen. Waar was deze leider toen zo vaak fake nieuws met foto’s van Bouterse en ministers werden verspreid of kan hij nu pas zien of heeft hij nu pas kennis over de inhoud van schending van zijn recht op bescherming van zijn morele integriteit, goede naam en eer, maar ook zijn reputatie als president.
Mijn advies aan de president is; schaf dat boek zo gauw als mogelijk aan. Maak de informatie deel van uzelf en pak aan wat aanpak behoeft om uw beleid te verbeteren en corruptie daadwerkelijk te bestrijden. Soms moet je niet alleen leiding geven, maar ook leiding nemen. Als mens dienen we alle kritiek te omarmen, want juist dat zou ons beter kunnen maken. Met friends and family en fake friends die op alles ja en amen zeggen, zal een politieke leider nooit groeien tot een leider van formaat.
Zal hij of zij nooit Suriname kunnen tillen naar een hoger niveau. ‘Vrienden’ (slijmballen) weten waarvan u houdt en zullen u daarmee verzadigen. Oprechte mensen zullen uw ego niet strelen. Zij zullen die oogkleppen wegdoen en u met de feiten op het neus drukken. Wanneer u niet luistert zullen uw critici en ook vijanden uw zwaktes, tekortkomingen en blunders blootstellen. Als eerste burger van het land dient u meer dan eenieder te beseffen dat hoge bomen veel wind vangen. Als hij geen kritiek wenst te krijgen, dan dient hij een correct en keurig beleid te voeren of zo niet plaats te maken. Men zou zeggen: ef yu no lobi odi odi yu no mu libi na sey pasi.
Als leider moet je slagen kunnen incasseren. Te sibi busi e kon ai seki bigi bon. Ai meki pori taki fadon. Ai meki owru nanga pori bon fadon. Wat niet meer goed is, wordt geëlimineerd. Enerzijds begrijp ik de vrees vanuit politici om net als hun voorgangers omver te vallen, met andere woorden buiten de boot te vallen. Die dag komt voor iedere politici. Dat staat als een paal boven water. Evenals het gegeven dat ons land tot op hoger niveau wordt geteisterd door corruptie, tegenwerking en enge belangenbehartiging. Als het boek daarover gaat dan liegt de schrijver niet! Als wij met oogkleppen willen blijven rondlopen, zal het pas in het hiernamaals bij ons doordringen.