Geen enkele periode van het schooljaar is zo leuk als de laatste twee weken, voor de start van de grote vakantie. Komkommertijd. Geen lessen, examens of repetities meer, dus kun je een beetje doen wat je wilt. Zorgeloos. Heerlijk.
Hoe anders kan het zijn wanneer verkiezings-komkommertijd aanbreekt. Iedereen met een half brein en een beetje realiteitszin weet dat in de laatste twee, drie weken voor de verkiezingen, politieke partijen en hun kandidaten slecht slapen, zwaar in de stress schieten en vooral rare dingen doen en zeggen. En in enkele gevallen wordt er zelfs schaamteloos afstand gedaan van goed fatsoen en principes.
Neem bijvoorbeeld parlementariër Usha Mangre van de VHP. Wie haar meemaakte, tijdens haar vakbondsjaren, moet zich een behoorlijk ongeluk zijn geschrokken van haar attitude en woordkeuze. Rond de start van de politieke komkommerperiode kwam het nieuws dat ze een mooie baan had gekregen bij staatsbedrijf NV Havenbeheer: Mangre is daar sinds kort onderdirecteur commerciële zaken.
Waarschijnlijk solliciteerde ze niet via de normale weg, want er was geen vacature voor de functie. En er was ook geen behoefte aan een OD commerciële zaken, volgens het personeel van NV Havenbeheer. Verontwaardiging en kritiek, want dit riekt naar nepotisme. Maar zoals Mangre zelf zegt: het maakt haar “geen moer uit” wie wat zegt of denkt.
Het maakt haar dus ook geen moer uit dat politici niet alleen juridisch correct moeten zijn. Hun handelingen en uitspraken mogen politiek, maatschappelijk en gevoelsmatig ook niet verkeerd zijn. Fijn dat we eindelijk kennis mochten maken met de echte Usha Mangre.
Over het algemeen is de politieke komkommertijd vooral in het voordeel van personen dichtbij het machtscentrum, zoals Mangre. Maar soms is er algemeen voordeel. Meisjes in het hele land zullen straks daarvan kunnen meepraten. De regering besliste dat – ingaande binnenkort – spullen die verband houden met de maandelijkse menstruatie, gratis verstrekt gaan worden. Met de complimenten van “Lanti”.
Voor wie het niet wist, naast gewone financieel-economische armoede, erkennen steeds meer landen in de wereld nu ook menstruatie-armoede. Dat is het geval wanneer meisjes, vanwege geldgebrek, moeite hebben met het aanschaffen van spullen die te maken hebben met de maandelijkse menstruatieperiode. Dat menstruatie-armoede ook gebruikt kon worden om politiek te scoren en stemmen te trekken, is eerlijk gezegd een nieuwe.
Proficiat aan de regeringspartijen voor dit stukje innovatief beleid. Maakt niet uit dat het pas kwam in komkommertijd. Hoe de spullen verstrekt gaan worden aan de personen die daar aanspraak op maken, hoe hoog de rekening zal zijn, hoe die betaald gaat worden en of de staat het kan opbrengen, is nog niet duidelijk gemaakt. Dat soort “saaie en onbelangrijke” details zijn voor de fase na de verkiezingen, voor de volgende regering.
De meisjes die ook studeren, kunnen nu dus extra voordeel overhouden aan de huidige cadeautjes-roes van de regering. Want recent werd ook bekend dat de studietoelage, die pas geleden werd ingevoerd, al zijn eerste verhoging krijgt: van SRD 800 naar SRD 1000. Als overheidssalarissen ook zo snel en voortvarend werden aangepast, hadden we een paar duizend meer tevreden kiezers.
Maar het is niet alleen feest en lol tijdens de doe-wat-je-wilt fase voor de verkiezingen. Kelvin Koniki kwam daar op pijnlijke wijze achter. Geheel volgens de regels van De Nationale Assemblée moest zo snel als mogelijk nog iemand van de ABOP de opengevallen plek van de overleden Edward Belfort innemen. Uitgaande van de verkiezingsuitslag van 2020 is dat Koniki. Een grote eer voor hem en zijn familie, die getuige wilde zijn van dit speciaal moment.
Maar het feest ging niet door omdat de vergadering, in verband met de toelating van Koniki, niet kon beginnen, omdat er geen quorum was. Grof en vooral pijnlijk voor Koniki zelf. De pech voor hem was dat het moest gebeuren in komkommertijd, de periode waarin het parlementariërs eigenlijk geen moer meer uitmaakt of hun handelingen grof en onbehoorlijk zijn. Slechte timing, Kelvin.
Wat zeker ook typerend is voor komkommertijd: stoere uitspraken van politieke partijen. De NDP zegt dat het in geen geval gaat samenwerken met de VHP. De VHP op zijn beurt sluit bij voorbaat een samenwerking uit met de NDP maar ook met de NPS.
Jammer dat er in Suriname geen legale weddenschappen worden georganiseerd, die verband houden met verkiezingsuitslagen. Ik zou een gokje erop wagen dat of de VHP of de NDP, of beiden hun eigen woorden, al is het deels, zullen opeten. Want voor een plek aan de tafel, waar het vlees uit de potten van de staat Suriname wordt opgediend, zijn sommigen bereid zelfs pooier voor hun eigen grootmoeder te zijn. Kort samengevat: dit soort stoere uitlatingen zijn niet nieuw en zijn, in de meeste gevallen, achteraf gebleken niet veel meer te zijn dan grootspraak van mensen zonder ruggengraat.
We moeten wel hopen dat het niet te gek wordt in de dagen die nog resten tot aan de verkiezingen. Dat zou kunnen leiden tot problemen en zelfs misstanden en misdadigheden. De opsporingsautoriteiten lijken gelukkig nog alert genoeg. Want er werd snel geschakeld, toen verantwoordelijken lucht kregen van het geval waarbij 40 oproepingskaarten om te kunnen stemmen werden verstrekt aan een verdachte man, bij een leegstaand perceel.
Er zijn ondertussen ook al verdachten aangehouden. Gelukkig, want als er niet direct en hard was opgetreden, zouden er nog advertenties op Facebook langskomen voor het promoten van de op- en verkoop van oproepingskaarten, in SRD’s en valuta, met levering en ophaal, indien gewenst.
In het verlengde hiervan is het ook een geruststelling dat ons Nationaal Leger is ingezet voor het vouwen van stembiljetten. Met de steeds verder aanzwellende storm van gekkigheden schept het vertrouwen dat bepaalde taken, gerelateerd aan de verkiezingen, worden toevertrouwd aan instanties die zich normaal moeten blijven gedragen.
Dat ABOPster Alice Amafo een rare mars voor de militairen organiseerde, heeft het imago van het leger zelf geen schade berokkend. Maar goed ook dat het leger, net als de politie, betrouwbare, onafhankelijke bakens blijven in deze periode, waarin zoveel voorhoede-figuren, zoals Usha Mangre, hun verantwoordelijkheden en goede manieren tijdelijk wegdoen.