De vereniging van Economisten in Suriname (VES) eist duidelijkheid van de autoriteiten als het aankomt op de grootschalige fraude welke gepleegd is bij de financiële instellingen, waaronder vermoedelijk de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Het nieuws dat eerder deze week in De Nationale Assemblee is onthuld dat er een aantal miljoenen zijn buitgemaakt uit de kas van de moederbank sloeg in als een donderslag bij heldere hemel. Steven Debipersad, voorzitter bij de VES, zegt dat er heel snel uitleg moet komen over de financiële blunders welke de afgelopen tijd zijn gemaakt.
Grote noodzaak
Debipersad zegt verder dat bijzonder grote noodzaak bestaat om te kijken bij welke schakel het mis is gegaan met het geld bij de CBvS. “We zien dat krantenberichten vol staan hierover. Misschien gaat het om voorvallen met uiteenlopende strekking. We kunnen het niet eens meer een voorval noemen. Mensen op straat hebben vragen. Het is iets waarover de samenleving praat en moet worden geïnformeerd. Die informatieplicht kan de overheid ons niet onthouden”, merkt de econoom op.
De financiële middelen moeten volgens de voorzitter weer terug in de boezem van de staat en de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan frauduleuze handelingen moeten strafrechtelijk worden vervolgd.
Bevestiging
Dinsdag bracht NDP-assembleelid Melvin Bouva de spraakmakende kwestie aan het licht tijdens een openbare vergadering in het parlement. Bouva stelde dat er enkele honderden miljoenen zijn toegeëigend door corruptelingen. Enkele uren na de aankondiging van de parlementariër bracht het ministerie van Financiën en Planning het nieuws in een pers schrijven.
Volgens het departement zijn er daadwerkelijk betaal transacties gepleegd. Het gaat onder andere om SRD 14 miljoen op 25 april en SRD 26.9 miljoen op 14 juni die zijn overgemaakt op rekening van derden. De zaak is volgens het departement op 28 juni aan het licht gekomen en de opdracht is terstond geblokkeerd.
Hoe het systeem werkt
Debipersad zegt verder dat er een onderzoek moet komen naar hoe alle frauduleuze handelingen in het kader van de verdwenen staatsmiddelen zich hebben voltrokken. “Ik refereer terug dat het heel proces van recu’s wat neerkomt op bestelbonnen gekoppeld is aan een heel systeem van controlemechanismen van accordering van handtekeningen, totdat het komt bij het ministerie van Financiën en Planning. Dit is in principe de laatste controle plaats waar de finale handtekeningen nodig zijn”, benadrukt Debipersad.
Hij stelt dat na deze handelingen de stukken gaan richting de betaaldienst. De econoom zegt dat het zo zal zijn dat personen die binnen deze schakels werken de mazen kennen welke het mogelijk maken om onrechtmatige handelingen te plegen die onopgemerkt blijven.