Vandaag beginnen wij bij Key News vooruit te kijken naar het
FIFA-wereldkampioenschap 2022 voor mannen dat op 20 november in Qatar begint. We bestuderen vandaag groep E. In groep E zitten op de FIFA ranglijst: 1 Duitsland (11), 2. Spanje (7) , 3. Japan (24), 4. Costa Rica (31)
De vier landen die zitten in
Groep E van Qatar 2022 kunnen in twee paren verdeeld worden. 1. de elite teams Duitsland en Spanje, ex-wereldkampioenen, met een rijke en indrukwekkende staat van dienst en ook ditmaal titelkandidaat. 2. De gevaarlijke middenmoters Japan en Costa Rica, die eerder de knock-out fase haalden en meer dan eens grote namen hebben verslagen.
Costa Rica (FIFA nr. 31) staat voor de zesde keer op een eindtoernooi, met redelijk succes. In 1990 was de achtste finale het eindstation, maar tijdens het WK van 2014, in Brazilië, drong het Midden-Amerikaans land verrassend door tot de kwartfinale. Japan (FIFA nr. 24) deed in 1998, in Frankrijk, voor het eerst deel aan een WK, maar kon zich kwalificeren voor elk eindtoernooi sindsdien. Japan deed het overall, minstens net zo goed als Costa Rica. Japan haalde nooit een kwartfinale, maar drong wel driemaal door tot de ronde 16, de achtste finale: in 2022 (als co-gastheer), in 2010 en in 2018. Duitsland en Spanje zijn, volgens alle serieuze prognoses, de torenhoge kandidaten om op de eerste en tweede plaats te eindigen in groep E. Maar, Japan en Costa Rica zijn beiden zeker in staat de plannen van Spaanse en Duitse fans behoorlijk in de war te schoppen.
Uitgaande van het meest waarschijnlijke scenario hebben
Duitsland (FIFA nr. 11) en Spanje (FIFA nr. 7) de beste papieren om uit deze groep de knock-out fase te halen. Maar, daarmee zijn de zorgen van deze twee reuzen van het international landen voetbal niet weggenomen. Groep E is gekoppeld aan Groep F, waar waarschijnlijk de toplanden België (halve finalist WK 2018) en Kroatië (finalist WK 2018), worden getipt als de uiteindelijke nummer één en twee, na drie wedstrijdronden. Voor Spanje en Duitsland maakt het dus in feite niet veel uit of zij nummer één of twee worden in Groep E. In de achtste finale krijgen zij, ongeacht waar zij in hun groep eindigen, moeilijke tegenstanders.
Zowel Duitsland als Spanje haalden het vorige decennium de hoogste hoogten, maar gingen beiden ook door diepe dalen. Spanje vloog er in 2018 al in de achtste finales uit. Voor Duitsland werd het nog dramatischer. In 2014 werden de Duitsers nog wereldkampioen, maar het WK van 2018 werd een grandioze teleurstelling omdat Die Mannschaft al in de groepsfase werd uitgeschakeld. Spanje overkwam precies hetzelfde tijdens het WK van 2014, in Brazilië, toen zij hun wereldtitel van 2010 moesten verdedigen. Beide landen zijn het aan hun status verplicht om de tenminste de kwartfinale te halen tijdens Qatar 2022. Fans van beide landen eisen van hun idolen eigenlijk de wereldtitel, ook omdat hun nationale elftallen nu behoren tot de wereldtop.
Japan en Costa Rica hebben, ten opzichte van Duitsland en Spanje, het ‘voordeel’ van de underdog. Op papier wordt ervan uitgegaan dat zij het waarschijnlijk zullen afleggen tussen de twee reuzen. Dat neemt veel de druk weg. Bovendien hebben zowel Costa Rica als Japan de potentie te stunten tegen de twee ex-wereldkampioenen met een gelijkspel of zelfs een kleine overwinning. Dat maakt ook de onderlinge confrontaties tussen Spanje en Duitsland (27 november) en die tussen Japan en Costa Rica (27 november) extra belangrijk. Winnen en drie punten halen in die ontmoetingen kan misschien wel de belangrijkste slag worden, voor elk van de vier landen in Groep E.
Europese WK gastlanden:
1934 Italië
1938 Frankrijk
1954 Zwitserland
1958 Zweden
1966 Engeland
1974 Duitsland
1982 Spanje
1990 Italië
1998 Frankrijk
2006 Duitsland
2018 Rusland