Het stabiliseren van de wisselkoersen blijft een grote uitdaging voor de verschillende financiële autoriteiten in ons land. Volgens minister Stanley Raghoebarsing is het een constant ‘gevecht’ om macht met de cambio’s als het gaat om het vaststellen van de wisselkoersen.
“Er is geen sprake van meerdere koersen meer, er is sprake van een koers en dat komt in de markt tot stand. De Centrale Bank van Suriname heeft geen enkele mate van invloed op de hoogte van de koers. De bank registreert slechts de koers die in de markt tot stand komt. Maar elke Cambio die een elke ochtend een hogere koers noteert, is een gevecht aan het voeren met de Centrale Bank om de macht en deviezen”, zegt Raghoebarsing.
De Financiën minister onderkent dat er opgetreden moet worden, maar dat gaat niet zo makkelijk. Als er wordt opgetreden is de kans groot dat de markt ‘ondergronds gaat’ en dat is niet wat de overheid wilt. Raghoebarsing zegt dat elke cambio, die elke ochtend een veel hogere koers noteert, bezig is met het benadelen van de samenleving. “Als de koersen een reden hebben om hoog te gaan door te veel geld in de omloop, als de overheid onverantwoord is met financiële middelen en doe koers stijgt, is het werkelijk de schuld van de regering, maar wat er nu gebeurd is onterecht. Want elke afwijking door de cambio’s is een poging tot financiële destabilisatie.”
De wijze van optreden in een vrij mechanisme en de regels die we vaststellen moeten helaas volgens het IMF-programma eerst doorgesproken worden om daar consensus over te hebben, dat zegt de Governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer. “En dat zullen we ook heel snel doen. Er was eerder in het programma een absolute gedachte van vrijheid in die markt, maar dat bestaat niet in die markt.” De Governor zegt dat de financiële autoriteiten aan het nadenken zijn hoe ze die orde gaan brengen, echter zijn de afspraken binnen het IMF-programma een uitdaging. “We mogen niet eens twee regels doorgeven aan de partijen zonder consent van het IMF.”