Kenrick Sahadeo heeft meteen zijn visitekaartje afgegeven tijdens de eerste etappe van de ‘SWU/KFC 3 road in 1 March Madness’ wielrenontmoeting. De tijdrit landskampioen, die de openingsontmoeting van het jaar ook al op zijn naam bracht, ging gelijktijdig over de finish met Jorryn Simson.
Sahadeo bleef zijn concurrent in de fotofinish net enkele centimeters voor. Opvallend genoeg leken de wielrijders content met hun positionering, aangezien zij niet vol gingen in de eindsprint.
“Wij hebben niets afgesproken over die finish en gingen gewoon over de eindstreep. Het maakte voor ons niet uit wie wint. Wij waren gewoon tevreden met het resultaat”, aldus Sahadeo. De winnaar benadrukt dat hij en Simson niet voor dezelfde wielrenvereniging uitkomen. Ze zijn weliswaar goede vrienden, “omdat wij elkaar bijna elke dag zien hadden wij al een beeld hoe wij die race gaan rijden.”
De race had als start- en finishpunt KFC aan de Lallarookhweg. Het peloton (elite rijders) legde in totaal 80 km af. Voor de dames, masters, 60+, pre-juniors en recreanten gold een kortere afstand van 52 km. Deze groep begon enkele km’s verderop namelijk bij zwembad Krishna en sloten zich aan bij de elite groep toen die langsreed.
Mooie race
“Het was een hele mooie race en door samenwerking van Jorryn en ik is het gelukt om de eerste en de tweede plek te veroveren” zegt Sahadeo desgevraagd. De overall winnaar is zich bewust van de komende uitdagingen en vindt dat het altijd beter kan. Hij had gedurende de ontmoeting graag een snellere tijd tijdens de ontsnapping willen neerzetten. “Dat had ik anders willen doen.”
Er was niet echt sprake van obstakels, maar Sahadeo wees wel op de slechte staat van de Commissaris Weytinghweg. “Is een weg met veel gaten en drempels, dus mijn dure wielen konden misschien eronder lijden. Gelukkig is het niet zo afgelopen.”
Gedurende de ontmoeting hield Sahadeo rekening met alle concurrenten. Om de sterkte van hen te testen probeerde hij een demarrage poging (plotselinge versnelling van het tempo om aan mededingers te ontsnappen). “Ik heb gekeken als ik de groep kon verlaten om alleen te finishen.” Zijn strategie lukte deels, aangezien Simson hem tot de eindstreep bijbeende.
De winnaar wil zijn focus behouden in aanloop naar de aankomende twee etappes. “Ik zal goed moeten uitrusten -en eten. Verder zal ik specifieke trainingen doen en strategieën bedenken om mijn tegenstanders te verslaan.”
Sahadeo benadrukt zijn verantwoordelijkheden naast het fietsen. “Ik hou heel veel van fietsen. Het is een deel van mijn leven, maar er komen ook andere zaken bijkijken zoals school en werk. Als je niet werkt kan je je fiets niet onderhouden. Deelname aan wedstrijden kan niet als je geen materiaal hebt.”
Hij vindt dit initiatief van de Surinaamse Wielren Unie (SWU) voor zo een ontmoeting een goed idee. “Je moet zoveel mogelijk punten vergaren om als winnaar uit de bus te komen.” Sahadeo meent dat met de goed uitgestippelde wedstrijdkalender wielrenners gemotiveerd worden om door te trainen. “Zo zie je dat de wielrensport nog leeft.”
Tegenvallende deelname
SWU-voorzitter, Earl Van Wilgen, vertelt dat de eerste etappe normaal is afgewerkt met slechts zestien wielrijders. De voorman was niet tevreden met dit aantal. “Er was weinig belangstelling heb ik gemerkt, waardoor het niet aantrekkelijk is te organiseren.” Hij was content over de begeleiding van de politie. “Alleen is het een uitdaging om meer wielrenners te kweken.”
Volgens van Wilgen kan zijn organisatie weinig aan dit probleem doen, waarbij renners niet komen opdagen. Het idee om zo een ontmoeting over drie etappes af te werken ligt in het kader van meer wedstrijden rijden. Vóór de covidpandemie zijn zulke ontmoetingen vaker georganiseerd.
Komende zondag (12 maart) wordt de tweede etappe (criterium race) in noord afgewerkt. De renners zullen dan vijftien ronden dat een totale afstand van 60 km bedraagt afwerken. Volgens planning zal op 26 maart de slotetappe (onderdeel tijdrit) plaatsvinden.
Wielrenners hebben de mogelijkheid bij elke etappe punten te vergaren. Het is weliswaar de top vijf finishers die punten binnenhalen. Bij de derde, tevens slotetappe zal degene met de meeste punten de hoofdprijs bemachtigen. Mocht er aan het einde van de laatste race een gelijke stand zijn zal de ranking van de slotontmoeting de winnaar aanwijzen.
Volledige uitslag:
*Overall (elite) top 5: *1. Kenrick Sahadeo, 2. Jorryn Simson, 3. Ruben Vismale, 4. Dimitri Madamsir en 5. Jair Nortan.
*Junioren: *1. Jair Nortan en 2. Jermain Jubitana.
*Dames: *1. Brigitte Rijsdijk.
*Masters 50+: *1. Ruben Vismale, 2. Patrick Hart*.*
*Veteranen 60+: *Gio Tjon Kong Hong.