Op social media doet een filmpje de ronde, waarin de huilende Priscilla Dawsa, ABOP-topper, tentoon wordt gesteld. Ze is gered van zelfmoord. Als het een heldendaad is geweest laten we in het midden. Duidelijk is dat het een wrede vertoning is om een persoon die in een onstabiele situatie verkeert, bloot te stellen aan de ongenuanceerde meningen van derden.
Het slachtoffer dat zich beschermd dient te voelen, wordt voor de ‘wolven’ gegooid. Is ze gered? Of heeft ze een trap nagekregen in de afgrond van zelfmoordgedachten, waarin ze al enige tijd verkeerde? Inderdaad had zij bepaalde opmerkingen geplaatst op haar Facebook-pagina. Maar was het nodig haar wanhoop te filmen en te verspreiden? Waren die berichten wanhoopskreten? Is dit de hulp die wordt geboden aan mensen in nood?
De vraag waarom zij zich van het leven wilde beroven is punt twee. De eerste vraag zou moeten zijn, hoe kunnen wij haar die ondersteuning geven om haar uit de afgrond waarin ze denkt te zitten te halen. De samenleving moet ook uit dit gebeuren leering trekken en het misbruiken van social media achterwege laten. In het filmpje wordt een naam genoemd ‘Balansi’. Ik zal me niet op het pad begeven van suggesties, maar rustig de officiële berichten afwachten.
De situatie voor wat betreft de suïcidegevallen in ons land baart mij zorgen. Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken was met een bekendmaking uitgekomen dat het deskundigen benadert voor een online survey onder jongeren (12-25 jaar) naar de oorzaken van suïcidale handelingen/gedachten. Een citaat uit de bekendmaking;
“De samenleving is de afgelopen jaren vaker geconfronteerd geweest met gevallen van suïcide onder jongeren. Verschillende internationale bronnen waaronder de PAHO en de WHO en verschillende onderzoeksinstituten hebben data waaruit blijkt dat rond 2016-2017 het aantal zelfmoordgevallen in Suriname ongeveer 23 op de 100.000 is. (met andere woorden per 100.000 inwoners, plegen jaarlijks ongeveer 23 mensen zelfmoord).
Dit, terwijl het wereldwijde gemiddelde, gemeten over 181 landen, 9 op de 100.000 bedraagt. Suriname staat op de vierde plaatst, wat heel hoog is voor zo een kleine bevolking.”Het is heel verontrustend te lezen dat Suriname wereldwijd op de vierde plaats staat.
Het feit dat de Publiciteitsdienst van het Korps Politie Suriname een drastische toename in de tweede helft van 2021 had geconstateerd, maakt het alleen maar griezeliger. In afwachting op het onderzoeksresultaat en het plan van aanpak, wordt de samenleving haast dagelijks opgeschrikt door berichten van mensen die van de ‘Bosjebrug’ springen of pogingen daartoe ondernemen en andere vormen van suïcidegevallen. Dit schetst een intriest beeld van de hemelschreiende wanhoop waarin sommigen verkeren.
Een bezorgde burger
Disclaimer
Key News en de Key Network respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten of aan Key News. Een ingezonden artikel waarin bovenstaande zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd. Key News kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn of haar artikel en reflecteert de mening niet de mening van Key News zelf.