“Modern China combineert 5000 jaar geschiedenis met hoogwaardige technologie, bruisende steden en grote industrieën zoals elektronica”. Woorden van Xin Tang, vertegenwoordiger van de Chinese ambassadeur in Suriname, tijdens een informatieavond over studeren in China.
De bijeenkomst vond plaats in Spice Quest en werd georganiseerd door de Suriname-China Vriendschapsvereniging (SCFA), in samenwerking met het Confucius Instituut van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (CI-AdeKUS). In een ontspannen sfeer kregen geïnteresseerde studenten en hun ouders de kans om vragen te stellen, zowel aan voormalige studenten die teruggekeerd zijn uit China als aan een student die op dit moment in China verblijft.
Tijdens de interactieve sessies werd er antwoord gegeven op belangrijke vragen als: hoe meld je je aan bij Chinese universiteiten? Hoe vraag je een beurs aan? En wat houdt de HSK-test precies in? Middels presentaties en persoonlijke verhalen werd duidelijk gemaakt hoe toegankelijk studeren in China is voor Surinaamse studenten.
Een brug tussen landen en culturen
“De Chinese cultuur is diep verweven met het dagelijks leven in Suriname”, benadrukte Tang. “Van een lunch met chow mein tot de leeuwendans op het Onafhankelijkheidsplein en de Chinese snacks bij de buurman — je kunt er niet omheen.” Hij wees erop dat de samenwerking tussen beide landen zich inmiddels uitstrekt over vele domeinen: handel, infrastructuur, landbouw, gezondheidszorg en educatie. Het recente bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan China markeerde volgens hem een nieuwe stap vooruit in deze relatie.
Tang moedigde studenten aan zich goed voor te bereiden: “Zoek uit welke universiteit bij jouw interesses past. Bereid je aanvraag grondig voor, met cijferlijsten, aanbevelingsbrieven en een duidelijke motivatie”. Volgens hem zijn er ruime beursmogelijkheden, onder meer via de Chinese Scholarships Council (CSC). “Maak daar gebruik van, wij ondersteunen graag internationale studenten”.
Wat is de HSK-test?
De Hanyu Shuiping Kaoshi (HSK) is de officiële toets voor Chinese taalvaardigheid en een vereiste voor toelating tot Chinese universiteiten. De test, vergelijkbaar met de TOEFL voor Engels, wordt gebruikt bij zowel toelating als afstuderen, en ook bij het aanvragen van beurzen.
CI-AdeKUS, opgericht op 16 februari 2017 in samenwerking met de Zhejiang Sci-Tech University (ZSTU), bevordert de Chinese taal en cultuur in Suriname. Volgens Shelley Soetosenojo, directeur van de Surinaamse zijde van CI-AdeKUS, zijn er zes HSK-niveaus. Voor een bacheloropleiding is minimaal niveau 3 vereist; voor een masteropleiding minimaal niveau 4. Zelfs voor Engelstalige opleidingen gelden dezelfde eisen bij afstuderen.
Het testcentrum in Suriname biedt de HSK drie keer per jaar aan — in april, juni/juli en november/december. Inschrijven kan vanaf een maand vooraf. De kosten variëren per niveau, van USD 15 (niveau 1) tot USD 60 (niveau 6), deels bestemd voor het internationale testcentrum in China. Soetosenojo adviseert studenten ook te letten op zaken zoals locatie, klimaat, universiteitsranking en directe vliegverbindingen.
Ervaringen uit de eerste hand
Jane Jagernath, die een masteropleiding moleculaire plantenpathologie volgde in China, deelde haar ervaringen. Zij is momenteel docente en onderzoeker aan de Faculteit der Technische Wetenschappen van de AdeKUS. Haar interesse ontstond na deelname aan MOFCOM-seminars en -trainingen. “China is de thuisbasis van enkele van ’s werelds beste universiteiten, biedt toegang tot geavanceerde technologie en laat je kennismaken met de nieuwste innovaties,” aldus Jagernath.
Ze benadrukte ook de culturele rijkdom van het land. “Met meer dan 5000 jaar geschiedenis is het een unieke kans om tradities en gebruiken van dichtbij mee te maken, van de Chinese Muur tot de serene landschappen van Hangzhou”.
Uitdagingen overwinnen
Jagernath gaf toe dat haar ervaring niet zonder uitdagingen was. “In het begin had ik moeite met Mandarijn, maar door oefening ging het steeds beter. Het wennen aan nieuwe gewoontes was lastig, maar het verrijkte mijn culturele begrip”. Ook de afstand tot familie was soms zwaar, maar ze vond steun bij nieuwe vrienden.
De overgang naar een ander systeem, ander eten en andere vervoersmiddelen vergde aanpassing. “Met een positieve instelling heb ik de moeilijkheden als leermomenten aangegrepen”, vertelde ze. Ze ontwikkelde vaardigheden in communicatie, zelfstandigheid en aanpassingsvermogen.
Een aanbeveling voor jongeren
“Eén van de meest waardevolle aspecten van mijn academische reis was de kans om samen te werken in een fantastisch team en bij te dragen aan zinvol onderzoek. Die ervaring heeft mijn academische groei versterkt én mijn carrièrekansen verbeterd”, concludeerde Jagernath. Ze raadt Surinaamse jongeren dan ook aan om de mogelijkheid om in China te studeren serieus te overwegen.