De vereniging Horeca Suriname heeft haar misnoegen geuit over personen binnen en buiten de sector, die zich niet houden aan wet- en regelgeving. In een petitie die zij op 2 november heeft overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, heeft zij aandacht gevraagd voor een aantal zorgpunten van de sector.
Een van de zorgpunten is ondersteuning voor de zware lasten en verliezen die de bedrijven binnen de vereniging dragen. “Wij vragen u te kijken naar mogelijkheden ter ondersteuning ofwel subsidie van de sector. Zo wordt gedacht aan vrijstelling van omzetbelasting, inkomstenbelasting over de boekjaren 2019 en 2020”, luidt een van de punten uit de petitie. Dit is niet de eerste keer dat de horecasector de noodklok luidt bij de overheid. In mei heeft die op een persconferentie aangegeven dat vele bedrijven zwaar getroffen waren en hun deuren moesten sluiten. Het gevolg hiervan is dat vele mensen hun banen hebben verloren.
Avondklok vervallen
Een ander dringend beroep dat wordt gedaan is de avondklok te laten vervallen en de sector open te gooien en op zijn vroegst te sluiten rond 23.00u. Dit verzoek wordt gedaan, nadat de sector heeft opgemerkt dat collega’s van hen tijdens de lockdown normaal open zijn. Er is ook gevraagd dat de dining-in optie opengesteld wordt met aangepaste protocollen. Indien er wetgeving komt met betrekking tot vaccinatie zal de horecasector zich daaraan houden. De indieners van de petitie benadrukken dat zij wet- en regelgeving altijd zullen respecteren, vooral in het geval van vaccinatie en de daarvoor gemaakte wetgeving. De leden van de vereniging benadrukken dat zij niet tegen de maatregelen zijn, maar zij willen graag een balans zien tussen de economie en volksgezondheid.
Partners strijd aangaan
Tijdens de overhandiging heeft de DNA-voorzitter de mensen voorgehouden dat hij deze zaak onder de aandacht van de volksvertegenwoordiging zal brengen. “De strijd tegen Covid-19 is een uitdaging, maar we moeten als partners de strijd aangaan. Op reguliere basis moeten we met elkaar zitten en praten. Voorstellen in de petitie zullen we zeker bekijken. U bent een ontwikkelingspartner. Het heeft daarom onze aandacht. Wij zullen ons inzetten, zodat deze zaak tot het verleden kan behoren. Ik geef u de garantie dat wij ons werk zullen doen als volksvertegenwoordiging en deze zaak met de regering besproken zal worden”, aldus de DNA-voorzitter.