Het IMF-programma is volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) bij de facto al dood verklaard. Dat zegt voorzitter van de VES, Steven Debipersad, in een reactie aan Key News.
Gekeken naar uitspraken en handelingen van het IMF kan het volgens Debipersad geconcludeerd worden dat het programma van IMF voor Suriname al ongeveer een jaar stil ligt. “Het is bij wijze van spreken al dood.” Deze stelling staat ook in de analyse EMFI Analytics Limited.
“Suriname en IMF zijn sinds juni vorig jaar uit elkaar en we horen dat we vermoedelijk juni van dit jaar elkaar weer zullen vinden. Dat moet je begrijpen als het programma niet vlot verloopt en dat er geen geloof is vanuit de kant van het IMF. Suriname kan het programma technisch niet vervullen”, merkt Debipersad op. Er is wel nog een getekend contract tussen Suriname en IMF op papier, maar effectief is het programma stil. “En dat kan je zien als dood.”
Het EMFI, een financial intelligence firm in het Verenigd Koninkrijk die voor klanten financiële analyses maakt. In de analyse van het EMFI wordt gezegd dat Suriname de hervormingsmaatregelen die overeen zijn gekomen met het IMF, heel weinig van heeft gerealiseerd. Met de sociale onrust, stijgende koers en inflatie van bijkans 55 procent vanaf januari, zal Suriname de uitgestelde review in juni mogelijk ook niet halen, is de voorspelling die het EMFI maakt. “De zaken die zijn opgenoemd in de analyse zijn niet nieuw en is ook vaker aangekaart door de VES“, zegt Debipersad.
De verwachtingen waren dat de regering de hervormingsmaatregelen vlotter zou afwerken en dat het IMF zich flexibeler zou opstellen staat ook de analyse van EMFI, echter zien wij dat zaken veel te langzaam op gang komen en loopt het programma traag, merkt de VES-voorzitter op. “Landen gaan naar IMF voor ondersteuning wanneer ze helemaal vast zitten. Ons land is helaas nog steeds vast, maar het lijkt niet alsof we als land manoeuvres maken om niet meer vast te zitten om de economie weer draaiende te krijgen. Dat betekent dat die hulp die we hebben gevraagd, niet geboden gaan krijgen omdat we maatregelen moeten nemen”, zegt Debipersad. Voor de maatregelen worden landen gecompenseerd. Suriname heeft sinds juni van vorig jaar geen geld ontvangen.
Dat een buitenlandse instelling zo een analyse heeft gemaakt van Suriname is volgens Debipersad heel erg confronterend en geeft duidelijk aan dat internationaal naar ons gekeken wordt. “Deze analyses gemaakt door gerenommeerde financiële instellingen, dragen bij aan het besluit van internationale investeerders voor Suriname. Het is dan meer dan duidelijk waarom bepaalde internationale bedrijven geen investeringsbesluiten nog kunnen nemen. Deze bedrijven zullen anders veel compliance problemen ondervinden en willen dan op deze manier geen zaken doen met Suriname.”